Централният утаител на всички производствени води на бившия торов завод “Химко” не е собственост на фирмата, свързвана с бизнесмена Ковачки – “Камибо” .

Това става ясно от отговора на “Камибо”, изпратен на запитването от експерта от РИОСВ инж. Георги Караиванов.

От фирмата твърдят, че съоръжението не се намира на територията на тяхната собственост, но не са изпратили изисканата от експерта схема на имота, с която да удостоверят истинността на своя отговор.

Въпреки това, все по-реална е вероятността централният утаител да се окаже притежание на “Инвестбанк”, която наскоро се сдоби срещу 23 млн. лв. с остатъците от “Химко”.

Установяването на  собствениците на съоръжението е наложително, тъй като то е пълно с промишлени води и не е ясно какви химични елементи съдържат те. Ясно е обаче, че са опасни.

Поради тази причина трябва да бъде изискан анализ на водата в него, който трябва да бъде направен от акредитирана лаборатория. След това водата трябва да бъде неутрализирана и премахната от територията на Враца.

Припомняме разследване на “Зов нюз”, в което е описана хронологията на последния опис и продажба на оглозгания от купувачи и продавачи соцгигант.

“Химко” описан и оценен на над 23 млн. само за 2 работни дни