Григор Лилов

Един пример за
АДА БЪЛГАРИЯ
*** Не се заблуждавайте – не е само в Свищов! “Малката” провинция агонизира в борбата с Короната, а в селата е мор! Но тази агония и този мор ги няма в статистиките ***
.
Само една медицинска сестра и само един санитар се грижат за болните с Коронавирус в свищовската болница. Доскоро помагаха рехабилитатор и кинезитерапевт.
Старшата сестра Лидия Македонска не беше напускала лечебното заведение от 20 дни и работеше почти денонощно. В помощ й беше кметът на Свищов Генчо Генчев. Той влезе като доброволец да й помага. Кметът е завършил гимназия по ветеринарна медицина преди другото си висше образование – бизнес администрация.

Няколко дни след влизането му в Коронаотделението Лидия Македонска излезе “от строя”. Сега и кметът напусна “строя” – и той се разболя от Короната. Доброволец в отделението стана заместник-кмета Илиян Венков (икономист по образование) и временно управляващ болницата. В съботите и неделите помага и кардиологът от Павликени д-р Красимира Петрова.

Местните доктори в Свищов отказват да влязат в отделението – на пределна възраст са от една страна, а от друга – с редица заболявания, правещи ги рисков фактор. Поне това е обяснението.
Един детайл на фона на тези “мотиви” – например във “Вътрешно отделение” на болницата работят 6 лекари: кардиолог – 1 , пулмолог – 1, ендокринолог – 1, терапевти -3, медицински сестри – 14, санитари – 5… А болницата разполага и др. отделения.
.
***** МОЯ БЕЛЕЖКА:
Страната официално е в извънредна ситуация.
В такава ситуация би трябвало да има механизъм за мобилизация на съответните специалисти с всички такива мобилизационни задължения и дисциплинарни отговорности в зависимост от вида на ситуацията, както например има такива правила при редица профили на енергетиците.

И тогава няма да има нито скатаване на медицински персонал от задълженията му, нито див популизъм, както сега БСП щяла да изпраща двама свои депутати в тази болница, нито “героизма” на кметове и икономисти да ви лекуват от смъртоносно заболяване.

За капак на всичко болницата е полуфалирала и парите не достигат и за лекарства.

В КОЙ КРЪГ НА ПЪКЪЛА?

Ето и откъси от разказа на болния кмет Генчо Генчев:
– Тежест в гърдите, в гърба, гърлото… Така е, ще си караме Коронката.
Не искам да се повтаря и никой да си представя гледката вътре. Имаше ситуации, които трябваше да се решават за секунди, нямаше време за телефон, да се извика лекар, защото трябваше да се взимат бързи решения. Това, което се случваше вечер, просто беше ад. Състоянието на пациентите се обострят нощем. Трябваше да изваждаме от състояния хора, които са припаднали. Не издържат на терапиите хората, сриват кръвното, падат от леглата и по коридорите…

Дни преди този разказ, на 11 ноември кметът отправи поредния

ПРИЗИВ ЗА ДАРЕНИЯ

Уважаеми съграждани,
От свое име, в качеството си на кмет, председател на Общински кризисен щаб и доброволец в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ се обръщам към всички, които имат възможност да подпомогнат финансово или материално болничното заведение в Свищов.

Усложнената епидемична обстановка в страната и увеличения брой на заболелите от Covid-19 в нашата община затруднява нормалното функциониране на болницата, поради недостига на консумативи, апаратура и средства. Covid oтделението работи при пълен капацитет, което изчерпва ресурсите по-бързо от предвиденото.

Това налага за пореден път да отправя призив към всички, които имат възможност, да подпомогнат дарителската кампания със санитарни материали, спално бельо, ел. отоплителни тела и парични средства за лекарства, консумативи и апаратура. Предметните дарения приемаме в административната сграда на Община Свищов, ул. „Цанко Церковски“ №2, а финансовите средства на вече познатата банкова сметка:
МФ „Алеко Константинов“
IBAN: BG71 UNCR 7527 1047 8270 12
BIC: UNCR BGSF
Уникредит Булбанк
Основание на превода: Борба срещу COVID-19

Отделението е с 15 легла, през него досега са преминали 70 души, някои са умрели, но статистиката не ги хваща (ало, статистиката, Щаб и правителство, докога ще лъжете за броя на хоспитализираните и умрелите у нас?) На лечение в момента там са 18 души.

Вече няма нито един доктор, нито една старша и нестарша медицинска сестра. Търсят се 5 доброволци, понеже сегашните изпопадват като круши от Короната.
Доктор-инфекционист от Сливен денонощно е на телефона в помощ на бедстващото отделение, опитвайки се със съвети да помогне отдалеч. От време на време (само денем) има визитации от лекари, но когато някои започнат да умират – предимно нощем, доброволците правят и невъзможното за тях, като се опитват да ги спасяват – понякога успешно.

________________________
Това е адът България!
Адът на по-малък провинциален град освен чакащите с часове хора пред болниците в големите градове, умиращи извън тях или у домовете си, докато статистиката отчита като мъртви единствено “хоспитализираните”, които не са имали късмет.

Не се заблуждавайте – не е само в Свищов!
“Малката” провинция агонизира в борбата с Короната, а в селата е мор, геноцид. Но такива агонии и този мор не се срещат, няма ги в статистиките на правителство, в отчетите на Щаба.
Но какво да се прави – всеки народ си заслужава “елитите” и управлението им и рано или късно, но все някога плаща най-висока цена за търпението си.
Дано най-сетне, макар и по трагичен начин, научим тази горчива истина.

*** на снимката е болницата. Вижда се, че не е някаква “барака”, както може да се предполага от прочетеното. На другата снимка са част от пустеещите в нея етажи, които изглеждат като поразени от война.

Позицията на Григор Лилов е препечатана от страницата му във “Фейсбук”

Григор Лилов завършва журналистика в Софийския университет “Свети Климент Охридски”, а след това икономика и организация на труда в УНСС.

Бил е журналист в БНТ, във вестниците “Работническо дело”, “168 часа” и “Труд”.

Пише статии за вестниците The Economist и Financial Times.

Григор Лилов е автор на книгите “Най-богатите българи” – том 1 и 2, “Либийска връзка”, “Тайният проект Бойко Борисов”, “Тайните на големите играчи” – том 1 и 2, “Ъндърграунд:1”, “Ъндърграунд:2”, “Операция Президент”, “Дуел”, “Политиците. Парите! Мръсните им тайни!”, “BG милиардери. Парите им! Скандалните им тайни!” и други.