”Ние имаме един порочен цикъл, в който определени количества стара смет, италианска, предимно италианска, но не само, също така немска и английска, тази смет пристига под формата на екобали, които трябва да бъдат оползотворени.

Имаме различни юридически субекти (фирми), които търсят различни начини за оползотворяване. Първият стигнал, който стигна до нас, беше във връзка с пратката към ”Феникс Плевен”. Ние направихме проучване и открихме, че наистина фирмата, която е доставчик, е свързана с Камората.

Фирмата, която в самата Италия е превозвала пратките, е разследвана за връзки за Ндрангета.

Само че в България фирмата ”Феникс Плевен” има всички разрешителни, те преработват този боклук, не го изгарят, сепарират, топят, правят различни артикули за строителството – плочки, павета и керемиди”, това заяви в предаването ”Денят с В. Дремджиев” по TV+ и ТV1 разследващият журналист от Биволъ Димитър Стоянов по повод разследванията на Биволъ за вноса на чуждестранен боклук в България.

”Въпросният Серджо Гоза има дело срещу себе си, което е прекратено по давност в Италия. Той е разследван за износ на високотоксични материали и в посока на Германия. Това е доставчикът на ТЕЦ-овете, свързани с Христо Ковачки”, заяви още Стоянов

На въпрос от водещия Дремджиев: ”Колко е боклукът в България изобщо?” Димитър Стоянов отговори така: ”Никой не може да каже. Но ние знаем за разрешително за 1 600 000 тона, което е издадено на фирма, близка до Христо Ковачки.”

”Големият проблем не е, че тези боклуци се изгарят. Те се изгарят и в Австрия, изгарят се в Германия, изгарят се и в Швеция. Само че там се изгарят с технология, която не вреди на околната среда и хората.

Когато превърнеш едни ТЕЦ-ове от 50-те и 60-те години в инсинератор за отпадъци, ти обричаш населението в региона, където тези инсинератори работят, на ракови заболявания и на отравяне. Изхвърлят се диоксини, фурани и други токсини, които доказано повишават канцерогенното ниво в района.

Дано бъда лош пророк, дано греша, но в следващите 10 години ние ще бъдем свидетели на един бум на раковите заболявания в тези региони. Понеже те са няколко ТЕЦ-а”, коментира журналистът от Биволъ.

“Нищо не очаквам от проверката на прокуратурата. Такава имаше и през септември. Аз не си спомням проверка на прокуратурата да е донесла нещо като разкриване, като търсене на юридическа отговорност”, добави той.

‘Относно кризата с водата в Перник, Димитър Стоянов заяви: ”Няма място за оптимизъм. Това са проблеми, които са трупани десетилетия наред. Факт е. Но в последните четири години, в мандата, в който кмет на Перник беше представител на ГЕРБ – тези проблеми са тежко задълбочени. Не искам да се ангажирам с коментар на управляващите, защото имам усещането, че техният ментор в изказванията е Валери Божинов.

Когато оставиш едно население на един град без вода и с мръсен въздух, най-логичното е то да излезе и да прояви своята воля с форма на гражданско неподчинение. В това няма нищо незаконно! Това са наши законни права като граждани. Кризата в Перник е резултат от тежка корупция, тежка некомпетентност, по време и в резултат на управлението на ГЕРБ. Това е моето лично мнение.”