Акция на данъчните на пунктовете по границата с Турция. Десетки милиони от такси не са отчитани, твърдят от НАП.

Множество нарушения са открити при координирана операция, проведена едновременно на няколко гранични пункта в страната тази нощ. Проверяващите са открили, че касовите апарати не са свързани със системата на НАП и приходи за десетки милиони не са отчитани. Проверките не спряха трафика на „Капитан Андреево“.

В търсене на милионите на каса, данъчните започват проверка на кабинките, които събират такса за дезинфекция от частна фирма по границата с Турция. Така установяват, че част от касовите апарати не са свързани с НАП.

„Да кажем, че ако средно на ден минават около 1000 товарни автомобила, още толкова леки автомобили и автобуси, половината от всички приходи не отиват към НАП, тоест не се отчитат“, обясни директорът на НАП – Румен Спецов.

Таксата, която автомобилите плащат за дезинфекция при влизане в България е 5 лева, за камиони 20. Според управителя на фирмата, която ги събира, всичко е отчетено към бюджета.

„Може да се направи справка от Гранична полиция на превозните средства, които са влезнали на територията на България и по нашите справки, които даваме към Агенцията по храните и към НАП“, обясни Борислав Карев – изпълнителен директор на фирмата за дезинфекция.

А за милионите на каса, от фирмата заявиха, че нямат доверие на банковата система и ги държат в трезори.

Фирмата, която работи на “Капитан Андреево”, работи и на “Малко Търново” и “Лесово”, и там са открити същите нарушения, обясни Румен Спецов. По думите му става въпрос за десетки милиони левове.

“От фирмата изразяват съжаление за допусната грешка и са готови за пълно съдействие до приключването на проверката”, добави Спецов.

НАП вече ще извършва регулярни акции, тъй като изместваме фокуса от дребните търговци и фризьорски салони, обясни още ръководителят на приходната агенция.

По думите му за фирмата-нарушител санкциите могат да бъдат в две насоки – от една страна от НАП за неспазване на разпоредбите за касовите апарати, и от друга – от държавата. Той уточни, че касовите апарати са били стари модели, които не отговарят на изискванията.

Румен Спецов отказа да говори за собствената си фирма, която бе забъркана в скандал преди няколко дни. Той не отговори на въпрос дали познава Васил Божков. “В Дубай живеят 3 милиона българи. Това, че съм живял в София, прави ли ме свързан с Пеевски?”, попита Спецов.

Той съобщи още, че следващата седмица ще бъде обновен списъкът на НАП с лица и компании, които потенциално могат да попаднат под санкциите на Съединените щати по закона „Магнитски“.