От трите области в Северозападна България  най-много са активните случаи на COVID-19 в област Враца.

Това сочи справка с данните от трите регионални здравни инспекции.

Във Врачанско към 7-ми декември активните случаи са 1353. С 660 по-малко са болните с новия вирус  в област Монтана. По показател  “брой хоспитализирани” няма голяма разлика между двете области – в първата  119 души с коронавирусна инфекция са настанени за лечение в болници, а във втората – 115 души. В област Видин активните случаи на COVID-19  са значително по-малко. В момента във Видинско болните с COVID-19  са 209.

По отношение на смъртните случаи при пациенти с коронавирусна инфекция

сред трите области в Северозапада, Монтана се нарежда на първо място. От началото на пандемията  в Монтанско битката с COVID-19  са загубили  146 души, в  област Враца – 96, а в област Видин – 92.

Монтана е първенец и по брой на преборилите новия вирус – 1669. Във Враца оздравелите са 1656, а във Видин 836.

Въпреки, че в началото на пандемията у нас, област Враца бе сред най-малко засегнатите, днес тя е на първо място сред трите области от Северозападния регион  по общ брой на регистрираните случаи на COVID-19   (3105). След нея се нарежда област Монтана – 2508. Припомняме, че в началото на пандемията област Видин бе сред най-засегнатите в страната, но към момента във Видинско са регистрирани по-малко случаи на новия вирус (1137), в сравнение с другите две области.

Относно общия брой потвърдени случаи на COVID-19  в област Видин обаче има разминаване в данните от Националната информационна система и тези от РЗИ Видин. Според единния портал те са 1171, а според местното РЗИ – 1137. Въпреки това областта запазва мястото си сред трите области по този показател.

Припомняме, че през изминалото денонощие по информация на националната информационна система в област Враца са регистрирани 2 нови случая на COVID-19, в област Монтана – 5, а във Видинско – 11.