Самотен възрастен мъж беше жестоко пребит и ограбен във врачанското село Рoгозен. Извършителите са криминално проявени, единият е на 15 години, а другият – наскоро излязъл от затвора.

85-годишният Цветан Данковски е болен и диша с кислороден апарат. Това обаче не спри неговите грабители, които го нападат нападнат в неделя в своя дом.

„Гледах мача ЦСКА – Славия. На полувремето станах, за да си включа кислорода. Това стана към 18:45 ч., когато става най-тъмно. Влизат двама – единият по- крупен, а другия – малък. Големият направо с два юмрука (ме удари) в главата. Аз паднах на кревата, започна да ме бие с някакво желязо по главата. Разбрах после, че бил пистолет“, разказа Цветан.

Нападателите го заплашили, че ако не им даде парите си, ще го застрелят. Цветан им дал наличните си средства и ги помолил да си тръгнат, защото започнал да се влошава вследствие на ударите и да се задушава.

„Видях, че ще се умира. Задушавах се, сърцето не работи“, сподели пострадалият пред БТВ.

След като взели 280 лв., които били останали от пенсията му и телефона му, двамата мъже си тръгнали.

Цветан престоява сам през нощта, накрая успява да излезе и да се свърже с брат си, който живее в съседната къща.

Двамата извършители са криминално проявени и добре познати в общината. Единият е само на 15 години, но вече има няколко дела срещу него, като едното е за изнасилване. Другият е рецидивист излязъл наскоро от затвора, осъждан за многобройни кражби, каза кметът на Рогозен Пламен Кюковски.

Води се досъдебно производство за нападението над Цветан. По-възрастният нападател се е укривал до снощи, но вече е арестуван.