Представители на ИЕФЕМ – БАН, съвместно с Исторически музей – гр. Белоградчик, реализираха събитие в рамките на Европейската нощ на учените – SEARCH 2023. Събитието бе на тема „Адаптация на човека към околната среда от праисторията до днес”.
Заниманията бяха предназначени за деца от 8 до 18 годишна възраст, като сред тях имаше ученици от НУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“, както и участници от клубовете по археология и етнология към Исторически музей. Бяха обсъдени най-различни теми посветени на човешката адаптация към околната среда в различни исторически периоди.
В приключенската игра „Опознай града си! Спечели съкровището!” Гергана Йолова разведе участници по следите на различни градски истории. Децата следваха умело поставени улики, които ги преведоха през няколко значими точки от Белоградчик, а накрая трябваше да покажат какво са научили, за да успеят да достигнат до крайната си цел – съкровището.
Проведоха се и различни занаятчийски ателиета – имаше обучение по плъстене, както и рисуване върху камъни.
Поредното издание на проекта Европейска нощ на учените – SEARCH 2023 се проведе в над 30 локации в цялата страна. Това е инициатива, в която всяка година участват над 300 града не само в Европа, но и по света. Проектът SEARCH (Science + Environment + Art = Resilience) събира участници от цяла България. Инициативата се финансира от Европейския съюз.
Пресслужба на община Белоградчик