По-малко от 48 часа преди вота многопрофилните болници във Видин, Враца и Монтана ще се сдобият с нови ръководства. И по-точно с нови членове на управленските си бордове. Извънредните общи събрания на акционерите са насрочени горе-долу по едно и също време утре петък и в трите областни града.А и сценарият /с едно изключениe/ е един и същ. В качеството си на основен акционер здравното министерство ще вкарва в Бордовете нови свои представители.

Най-странно е предложението за рокади в МБАЛ „д-р Стамен Илиев”-Монтана. Там на мястото на уважавания и доказал се като професионалист местен хирург д-р Красимир Каменов държавата „спуска с парашут” 69-годишен инженер. Предложеният за ново назначение кадър  е виждал, дето е речено, Монтана само на картата, а досегът му със здравеопазването е единствено като пациент. Това е причината 25 от общо 33 членове на Общинския съвет в Монтана да излезе със специална декларация против готвената кадрова  рокада. Тамошните сенатори се опасяват от една страна, че ако им бъде натрапен нежелан кадър в лазарета ще настъпят сътресения. От друга – нароченият за подмяна д-р Каменов е член на Борда само от 3 месеца и не му е дадена възможност да развие потенциала си. Най-силният аргумент на съветниците обаче е, че МБАЛ „ Стамен Илиев” е в „стабилно финансово състояние”.

На брега на Дунав-а предстоящите смени в борда на МБАЛ” Света Петка” са обвити в мистерия.От самата болница запазват мълчание, а общинските съветници не реагират- изглежда си харесват спуснатите им от министерството персони. От свои източници „Зов нюз” научи, че не една, а две глави ще хвърчат. С борда там предстои да се разделят доктори, но на тяхно място щели да застанат други уважавани видински лекари.

Във Враца казусът около МБАЛ”Христо Ботев” си остава заплетен.  И в града под Околчица рокадите също ще са две. Едната- докторска вече е факт и бе направена заради лоши финансови резултати на лазарета. За втората готвена промяна- от една страна държавата иска да извади от Борда специалист по сферични кранове и да назначи юрист. От друга общинските съветници си бранят сегашната партийно назначена особа.  Истината относно тегленето на спасителен за болницата заем /според някой  вече  договорен с банки от сегашния Борд/ ще лъсне утре на акционерното събрание.