Съвместно разработената от Pfizer и BioNTech ваксина е ефективна на 90% за предотвратяване на инфекции с COVID-19 в текущата „Фаза 3”, предаде АФП.

Защитата при пациентите е постигната седем дни след втората от двете дози и 28 дни след първата, сочат предварителните констатации.

„Първият набор резултати от нашето изпитване на ваксина за COVID-19 от „Фаза 3” предоставя първоначалните доказателства за способността на ваксината да предотврати COVID-19“, заяви председателят и главен изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

„Ние сме значителна стъпка по-близо да предоставим на хората по целия свят така необходимия пробив, с който ще сложим край на тази глобална здравна криза. Постигаме този етап в нашата програма за разработване на ваксини в момент, когато светът се нуждае най-много от нея“, добави Бурла.

В по-голямата част на света заболеваемостта от COVID-19 нараства, достигайки рекордно високи стойности. Отделенията за интензивно лечение се запълват. Броят на жертвите също нараства.

Въз основа на прогнози компаниите заявиха, че очакват да доставят до 50 милиона дози ваксини в световен мащаб през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози през 2021 година.