По-заразният щам на коронавируса, регистриран във Великобритания, е открит и в Нидерландия, Дания и Австралия,

съобщи Би Би Си.

Според информация на Световната здравна организация,

новият щам на вируса се разпространява по-бързо от предишния, но не е по-смъртоносен. Няма доказателства той да реагира по различен начин на ваксините, смятат експерти.

Проф. Ангелов: Новият щам на вируса е по-заразен, но се влияе от ваксината

Решението беше взето, след като проби, взети по-рано този месец, разкриха същия нов щам на коронавирус, като този във Великобритания.

Много европейски страни затвориха врати за Великобритания

И много европейски страни забраниха пътуванията до Обединеното кралство.

До 31 януари се преустановяват полетите между Великобритания и България заради новия щам на COVID-19

В очакване на “по-голяма яснота” относно ситуацията в Обединеното кралство, холандското правителство заяви, че допълнителният “риск новият вирусен щам да бъде въведен в Нидерландия трябва да бъде сведен до минимум, доколкото е възможно”.

Правителство на Марк Рюте заяви също, че ще работи с други държави-членки на Европейския съюз през следващите дни, за да “проучи възможностите за по-нататъшно ограничаване на риска новият щам на вируса да бъде пренесен от Обединеното кралство”.

Епидемиологът на СЗО Мария ван Керхове заяви, че специалистите са “проследили мутации по целия свят от началото на пандемията”.

СЗО е в контакт с официални лица от Великобритания във връзка с новия щам. Мутациите на вирусите се идентифицират често, каза д-р Ван Керхове, добавяйки, че е важно да се разбере “какво правят тези мутации и как се държат”.