Европейските съседи на Великобритания започнаха да затварят спешно вратите си за пътуващите от Обединеното кралство от снощи, разтревожени от бързо разпространяващия се нов щам на коронавируса, който е причината да се увеличат случаите на заразени там.

Франция заяви, че ще забрани влизането в страната на всички хора, идващи от Обединеното кралство, за 48 часа от неделя вечер, включително товарни превозвачи, независимо дали се придвижват по шосе, въздух, море или с железопътен транспорт.

Германия, Италия и Нидерландия разпоредиха спиране на полетите от Великобритания, докато Ирландия заяви, че ще наложи ограничения за полети и фериботи от съседката си.

Белгия заяви, че ще затвори границите си за полети и влакове – включително популярната услуга Eurostar – за идващи от Обединеното кралство.

Тези внезапни ограничения за пътуване ще създадат допълнителни проблеми за Обединеното кралство, след напускането на ЕС от Великобритания на 31 декември. Лондон и Брюксел досега не успяха да постигнат търговска сделка след Брекзит, което увеличава перспективата за хаос в стокообмена.

Германското правителство заяви, че всички полети от Обединеното кралство ще бъдат спрени от полунощ.

Нидерландия спря полетите за превоз на пътници от Обединеното кралство от неделя и ограниченията ще останат в сила до 1 януари, заяви холандското правителство.

Австрия също планира да забрани полетите от Великобритания, съобщи агенция APA, позовавайки се на здравното министерство. Швеция заяви, че подготвя решение за забрана за влизане на пътуващи от Обединеното кралство.

Румъния, Литва, Латвия, Естония, България и Чехия също обявиха планове за забрана на полети от и до Великобритания.