„Предстои среща с образователния министър, синдикатите и работодатели. Ще обсъдим два въпроса – ваксинирането на учителите и мерките след 4 януари”.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Тази сутрин той беше реимунизиран. Веднага след това обясни и какво предстои.

За учениците се обсъждат различни формули.

„Най-оптималната е връщане на 3 класа от 5 до 12 клас. С постепателно връщане на учениците, като си дадем достатъчно време – най-вероятно около 3 седмици, в които ще бъдат на училище, 3 седмици ще отсъстват. Но когато сме готови, ще го видите в заповед”, каза министър Ангелов.

Обсъждат се и 2 възможности за имунизирането на учителите. Едната е мобилни екипи на РЗИ да ходят на място в училищата. Другата е в РЗИ да се прави имунизацията.

„Възможностите, които дава ваксината, са изключително обнадеждаващи. Възможността аз да не се разболея е изключително висока”, коментира проф. Ангелов.

„В момента ваксинирането е дълъг маратон с много препятствия. Важен е крайният резултат. Ваксините са надеждата за победата в тази война”, каза министър Ангелов.

Тази сутрин пристигна новата пратка с ваксината на Pfizer. Доставката обаче съдържа наполовина по-малко дози от първоначално обявените. Заради промени в производствения процес България разполага с над 18 000 дози вместо с 35 000. Очаква се да бъдем компенсирани със следващата пратка през февруари или март.

„Количествата ваксини, които ще дойдат в България, ще са достатъчни за ваксинирането на над 9 милиона български граждани. Знаете, че имаме решение на правителството да осигурим ваксини за българските граждани от Западните Балкани и Източното партньорство”, каза здравният министър.

СЕБН