Британският премиер Борис Джонсън призова за общи избори на 12 декември, за да прекъсне британската безизходица – цел, към която се стреми, но засега не успя да прокара в парламента, съобщава “Ройтерс”. Джонсън обясни в писмо до опозиционния лидер на лейбъристите Джеръми Корбин, че ще предостави на парламента повече време да одобри сделката за Брекзит, но депутатите трябва да подкрепят изборите през декември.

Само седмица преди Великобритания да напусне Европейския съюз, блокът изглеждаше готов да предостави на Джонсън забавяне на Брекзит, нещо, което той многократно каза, че не иска, но беше принуден да поиска от разделения парламент на страната.

Изборите се разглеждат от неговия екип като единственият начин за преодоляване на задънена улица по Брекзит, след като парламентът гласува в полза на сделката му, но след това, само минути по-късно, отхвърли предпочитания от него график, който би спазил крайния срок до 31 октомври.

Но той два пъти се е провалял преди, да спечели гласовете в парламента за избори, където се нуждае от подкрепата на две трети от 650 депутати.

Основната опозиционна Лейбъристка партия многократно повтаря, че ще подкрепи избори само когато е сигурна, че няма излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

“Ние ще предоставим на разположение всички възможни срокове между сега и 6 ноември, за да бъде обсъден и гласуван WAB (законопроектът за оттегляне на споразумението) … това означава, че можем да направим Брекзит преди изборите на 12 декември”, пише Джонсън в писмото до Корбин.

“Но ако парламентът откаже да се възползва от този шанс и не успее да го ратифицира до края на 6 ноември, както се страхувам, че ще го направи, тогава въпросът ще трябва да бъде решен от нов парламент”, допълва той

Повече от три години след гласуването 52% на 48% за Брекзит, бъдещето на развода е толкова неясно, както някога, когато Великобритания все още дебатира кога, как или дори дали трябва да продължи.

Няколко помощници на Джонсън вярват, че може да издържи всяка критика за неспазването на крайния срок до изборите, като твърдят, че депутатите му “подливат вода”.

Източник: News.bg