Във Великобритания се наблюдава намаляване на преподавателския персонал, а качеството на обучението се влошава, докато университетите се опитват да намалят разходите си, за да се справят със спада на броя на “доходоносните” чуждестранни студенти, пише “Таймс”.

Ръководителите на университетите предупреждават за налагащи се “наистина трудни” съкращения, като закриване на цели курсове и освобождаване на академичен персонал, тъй като очакваната загуба на една трета от чуждестранните студенти заплашва да тласне множество институции към дефицит.

Икономическата криза в Нигерия, която доведе до срив на кандидатстванията от тази страна, беше посочена като причина от някои университети да са на прага на фалит, докато индийските студенти изпитват сериозни трудности с новата визова политика на британското правителство.

Таксите за обучение са замразени за повече от десетилетие и тъй като повечето университети сега търпят загуба от местните студенти, те покриват разходите си благодарение на чуждестранни студенти, които плащат много повече. Броят им е нараснал с 60% през последните 4 години до 560 000, но предварителни данни за приема на нови студенти от чужбина през следващата финансова година показват, че те ще намалеят с 37%.

Джон Ръшфорт, изпълнителен секретар на Комитета на университетските катедри заяви:

“Работя във висшето образование от 30 години и ръководителите на висшите учебни заведения никога не са били толкова притеснени”.

Хуманитарните предмети и езиците понасят най-голямата тежест на съкращенията.