За шеста поредна година, местността „Валога“, край врачанското село Оходен, се превърна в сцена на древните култури.

Фестивалът „Слънцето на Тодорка“ посрещна гости от страната с интерес към древното минало на региона.

Арт форумът откри заместник-кметът Мария Попова, която поздрави присъстващите и връчи на организаторите поздравителен адрес от името на кмета на Община Враца – Калин Каменов.

Преди началото на церемонията бе представен древен ритуал, изпълнен от актьорите на театрална група „ТЕМП“. Програмата продължи с изпълнения на самодейци от Народно читалище „Пробуда – 2012“ – с. Оходен, театрално танцова формация ПУЛС-Разград и демонстрация на Клуб по китайски бойни изкуства – Враца.

Програмата на чети ридневния фестивал включва артистични реконструкции на древни ритуали и легенди, музикални и танцови програми на любителски групи и творчески уъркшопове, кръгли маси и дискусии на археолози и научни работници.

В рамките на културното събитие ще се организират експериментални лаборатории за деца и възрастни по керамика, гостите на арт феста ще могат да се включат и в обработката и производството на накити и култови предмети от кост, ще бъде представено и изработването на хляб от лимец с реплики на автентични съоръжения и инструменти, грънчарство, тъкачество, копаничарство, обработка на вълна, стрелба с лък, археологическо училище.

Участниците в археологическото училище ще получат сертификат за елементарен курс по археология.

Шестото издание на Фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“ се организира от Младежкия дом и Регионален исторически музей – Враца, с подкрепата на Община Враца.