Над 700 000 лева са инвестирани за пълното обновяване на залата в Регионалния исторически музей, където се намира експозицията „Врачански съкровища“.

На официалното откриване кметът Калин Каменов благодари на президента на Фондация „Америка за България“ за подкрепата и успешно реализирания проект.

„Вярвам, че съвместното сътрудничество между местната администрация и Фондацията ще продължи“ – допълни Каменов.

Президентът на Фондация „Америка за България“ – Нанси Шилър бе категорична, че „Врачански съкровища“ е модерна и интерактивна експозиция, която съответства на водещите световни музейни стандарти.

„За нас този проект бе основен приоритет и за целия ни екип е огромно удоволствие, че неговата реализация вече е факт“ – каза още Шилър.

Директорът на Регионалния исторически музей – Георги Ганецовски и арх. Доника Георгиева от „Ателие 3“ представиха обновената експозиция.

Във „Врачански съкровища – традиционно златарство от Враца и региона“ са изложени над 300 разнообразни предмети от Античността, Средновековието и Възраждането, изработени от злато, сребро и бронз.

На събитието присъстваха и членовете на Борда на директорите на Фондацията.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“, в сътрудничество с Община Враца, Регионален исторически музей и архитектурно студио „Ателие 3“.