Хората, които подозират, че са се заразили с новия коронавирус, не трябва да приемат популярното лекарство ибупрофен, без да са се консултирали с лекар, оповести Световната здравна организация (СЗО), насочвайки вниманието към извършващо се в момента изследване за възможен негативен ефект от медикамента, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер заяви на пресконференция в Женева, че предишни изследвания не са установили връзка на противовъзпалителното лекарство с увеличени нива на смъртност, но добави, че в момента експерти извършват изследване. “При самолечение препоръчваме парацетамол, а не ибупрофен”, отбеляза той.

Изявлението му идва след като френски здравни специалисти излязоха с предупреждение срещу употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства срещу болестта Ковид-19.  То бе официално оповестено и от френския здравен министър, впоследствие – обявено за фалшива новина, но ден по-късно отново бе уточнено, че има такова становище от френски здравни специалисти.