Възнесенската църква „Св. Софроний Врачански“ ще посрещне на 5-ти август /понеделник/ в 10:00 часа децата от будителската работилница, посветена на светеца.

С благословението на Врачанския митрополит Григорий децата ще научат за историята на старинния храм и ще разгледат богата колекция от възрожденски икони и дърворезбования иконостас, които са образци на прочути зографски школи.

Регионална библиотека „Христо Ботев“ във Враца съвместно с Врачанската митрополия организира три будителски работилница през лятото.

Първата отвори врати на 8-ми юли, а във втората на 22-ри юли се включи митрополит Григорий.

Врачанският митрополит Григорий се срещна с деца във втората будителска работилница в библиотеката

 

Ателиетата имат за цел да подпомогнат младите творци, които ще участват в конкурса, посветен на небесния покровител на епархията. Той е за литература и изобразително изкуство и е на тема „Св. Софроний Врачански – ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето“. Конкурсът е посветен на три годишнини, свързани със светеца-будител. През тази година се навършват 280 години от рождението му, 225 години от ръкоположението му за епископ и 55 години от канонизацията му за светия.

Съорганизатори на конкурса, чийто краен срок е 1 септември, са областната управа и Регионалното управление на образованието.