Врачанска митрополия подари богослужебни одежди на всички свещеници

Врачанска митрополия подари  нови богослужебни одежди на всеки свещеник от епархията, споделиха за  „Зов нюз“  зарадвани духовници.

Миналата седмица се е провела свещеническа конференция, на която са били обсъдени актуални въпроси и са изплатени редуцираните от началото на годината заплати според допълненията в  Закона за вероизповеданията, приети от българския парламент.

Митрополит Григорий е уведомил клириците си, че ще получат Окръжно  с допълнителни инструкции. Храмовете трябва да са отворени и свещениците трябва да са на разположение. Това допълнил владиката, като е предупредил подчинените си да очакват проверки от различно естество.

Парите за ушиването на одеждите са осигурени от дарители, които са пожелали анонимност. Цената на един комплект богослужебни одежди варира между 400 и 600 лв.

Според наши източници, има епархии на БПЦ, в които новите възнаграждения все още не са получени. Средствата са отпуснати от  хазната и митрополиите дължат строга отчетност за тях. Те са за само за заплати на клирици-свещеници, монаси, монахини, но не и за администрацията на митрополиите.

 

Наташа Войкина