Нейното разполагане е една от дейностите, благодарение на които площад „Ташкюприя“ промени своя облик. Заместник-кметът на Общината по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев беше гост на събитието, на което бяха представени осъществените мерки за облагородяване на тази част на Видин. Заместник-кметът поздрави дамите от инициативната група СМЕ.бг – Светлана Кръстева, Мариана Панова, Ели Цветанова, Бориска Бункина и Габриела Кирилова – за идеята за разполагане на соларна пейка и положените усилия за нейното реализиране. „Радостен съм, че Община Видин също има принос за оформянето на това прекрасно пространство, на което сме се събрали. Благодарение на усилията на строителната група при Общинското предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“ и на активните граждани на Видин в нашия град се създаде още едно любимо място за отдих на видинчани“, сподели Скорчев. И увери, че Общината и занапред ще подкрепя всички подобни полезни инициативи на гражданите.
Извършените дейности представи Ели Цветанова. „Инициативната група се създаде през февруари 2020 година. Тогава възникна идеята да създадем иновативен, красив и полезен обект във Видин, какъвто безусловно е соларната пейка. Идеята претърпя развитие и доведе до облагородяване на площад „Ташкюприя“, разказа тя. Ели Цветанова уточни, че допълнителните дейности, извършени в района, включват възстановяване на гълъба, който е част от скулптурата на майка с дете; поставяне на възпоменателна табелка с името на авторката на творбата – Златка Асенова; озеленяване на района и др.
На тържеството от инициативната група изказаха признателност към всички, подкрепили тяхната кампания. Сред наградените с благодарствени грамоти са кметът на Видин д-р Цветан Ценков, заместник-кметът Светослав Скорчев, главният архитект на Общината Десислава Евгениева, както и архитект Ангел Недялков. Грамоти получиха и хората, участвали в изпълнението на идеята – авторът на проекта за соларна пейка архитект Митко Славчев, техническият изпълнител на проекта Бисер Борисов, скулпторът Светлин Николаев, художничката Теодора Обретенова и Милен Сокачев, който е съдействал за озеленяването.
Музикален поздрав към присъстващите отправиха деца от фолклорна формация „Северняци“.