Последният представител на суматранския носорог умря в Малайзия,

съобщава интернет  версията на вестник Star, позовавайки се на информация от министерството на туризма, културата и околната среда.

Самката на име Иман е починала от рак.

„С голямо прискърбие департаментът на дивата природа в Сабах съобщава за смъртта на Иман, последният на суматранския носорог в Малайзия.”, заявява лично министърът Датук Кристина Лю.

„За Иман са полагани най-добрите грижи от прибирането й през март 2014 година до самата й смърт.

Никой не би могъл да направи повече за нея.”, отбелязва Лю. Министърът пояснява, че Иман няколко пъти е била на границата между живота и смъртта заради масивни кръвоизливи, предизвикани от отоците, които животното е имало. През последните дни дори обезболяващите спрели да помагат.

Специалистите пък се надяват да могат да съхранят нейните яйцеклетки.

Последният самец, който се казвал Там почина през май тази година. Геномът му е съхранен за обезпечаване на дейности по възстановяване на вида в бъдеще, когато се появят и съответните технологии, с които да бъде направено това.

Суматранските носорози всъщност са най-малките и най-редките в света от всички видове носорози.

Рогът и други части от телата им активно са се ползвали в народната медицина, което всъщност и е основната причина за пълното изчезване на вида.

Преди те са населявали влажните тропически гори и блата в цялата Югоизточна Азия. Сега със смъртта на Иман в Малайзия не остава нито един представител, а като цяло има още не повече от 300 останали животни в света. Те са на остров Суматра и Калимантан.