В съвремието различни фактори ни карат да се погрижим за пречистването на домашната среда, включително и на въздуха, който дишаме. Хората обръщат повече внимание на здравето си и на пречистващите стоки за дома и за целта се продават различни уреди, които повишават свойствата на кислорода и пречистват въздуха. 

Какво представлява и за кого е необходим пречиствател?

Доказано е, че въздухът в закритите помещения е много по-токсичен и със по-високо съдържание на вредни частици, в сравнение с външния. Колкото и добре да почиствате повърхностите в дома си, няма как да премахнете всички прахови частици и вредители, споделят от онлайн магазин Pazaruvai-lesno.bg. Точно това трябва да свърши вместо нас пречиствателят на въздух.

Обичайно въздухопречиствателят е малък и компактен, притежава филтър, през който преминава въздухът и вентилатор. Всички са със сходно устройство, а разликата идва от вида и броя на филтрите. 

Въздухопречиствателят е много полезен за хора, страдащи от респираторни заболявания като астма, хроничен бронхит. Той е необходимост и за хора, живеещи в големи градове. Вредните емисии и замърсители на въздуха влошават качеството на живот.

Високата температура на въздуха често води до ниска влажност, което дразни дихателните пътища и предразполага развитието на микроорганизми. 

Въздухопречиствателите са подходяща инвестиция за домове, където има малки деца, особено бебета. 

Как да изберете най-подходящия въздухопречиствател?

Основните видове пречистватели са:

  • Активни – улавят газовете от въздуха, но пък изпускат сажди;
  • Пасивни – улавят твърдите частици от въздуха, но филтрите им трябва да се сменят често.

Важно е да обръщате внимание на филтрите, когато купувате въздухопречиствател. Най-разпространените разновидности са с активен въглен и HEPA. Тези филтри са отличен избор за хора с алергии, тъй като улавят до 99% от твърдите частици на 0.2 микрона.

Трябва да изберете такъв въздухопречиствател, чиито консумативи няма да ви излизат прекалено скъпо. Поради непрестанната употреба, филтрите се амортизират. Времето за това е различно в зависимост от замърсяването на средата. Колкото по-мръсно е помещението, толкова по-бързо филтърът изисква смяна. 

Хубаво е, когато избирате, да се ориентирате към такъв модел, който притежава йонизираща технология. Такива модели са подходящи за спалните, защото чрез отделянето на правилната пропорция положителни и отрицателни йони, въздухът е свеж. Може да ги намерите и онлайн, на достъпни цени.