Въздухът в няколко града на страната е бил в пъти по-мръсен от допустимото последните часове. Това сочат данните за София, Пловдив, Враца, Ямбол, Кюстендил и Свищов, съобщава Нова ТВ.

В петък станцията в „Хиподрума” в София е отчела средно 150 микрограма на кубичен метър финните прахови частици, при норма – 50. Тази сутрин пък нивото е било малко над 50.

Данните на „Еър София” сочат 55 микрограма на кубичен метър.

Във Видин за последното денонощие има завишение  до 90 микрограма на кубичен метър.

„Това е било в 18:00 часа. Това може да се обясни със запалването на печките в помещенията. Това са нормални повишения в този часови диапазон”, заяви Ивайло Младенов, експерт в РИОСВ-Монтана.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва хората да не се излагат на РМ2.5 със стойности над 25 микрограма на кубичен метър за повече от 24 часа, тъй като фините прахови частици могат да проникнат дълбоко в белите дробове и дори в кръвта. В София днес няма място, в което нивата да са около здравословните, пише “Дневник”.

Продължителното дишане на мръсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, смятат лекарите. Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.

Замърсяването на въздуха води до 7 милиона случая на преждевременна смърт по света всяка година, включително на 600 000 сред децата, сочат данните на ООН.