Мръсният въздух отнема живота на 7 милиона души годишно според доклад на ООН. Една от държавите с най-голяма смъртност е именно България.

Враца, Видин и Монтана сред първенците по мръсен въздух

Мръсният въздух уврежда почти всички органи и системи в нашия организъм. Най-уязвими са хората с белодробни заболявания, при които в дните, в които замърсяването е над нормата, често възникват усложнения. Мръсният въздух обаче вреди не само на хронично болните, но и на напълно здрвите. Особено рискова група са децата.

Игрите на открито са забранени в почти всички столични детски градини. Тук обаче са взети и допълнителни мерки по настояване на родителите.

Препоръката е децата с хронични заболявания да си останат у дома. Същото важи и за по-възрастните пациенти, защото рисковете са големи.

Лошите атмосферни условия обаче създават проблеми не само на дихателната система. Замърсяването на въздуха обостря алергиите и може да доведе до редица тежки диагнози.

Пулмолозите предупреждават за риск от инсулт, инфаркт и онкологични заболявания.

А според първото българско професионално проучване за връзката между здравето и праховото замърсяване, в дните с мръсен въздух броя на хоспитализациите и обажданията до Спешна помощ се увеличават.