Към момента озоновият слой над Северния полюс се е свил над средното ниво тази зима. Причината за това са особено ниските температури в стратосферата, въздушният слой между 11 и 50 километра над земната повърхност. Това съобщиха от изследователския център “Юлих”, предава германското издание Die Zeit, информацията цитира и Bloomberg.

Силен полярен вихър също е допринесъл за това. Концентрацията на озон намалява постоянно през последните три месеца и в началото на март е с 18% под зимните стойности. В момента обаче няма опасност от високото UV лъчение поради все още ниското положение на слънцето.

В края на зимата озоновият слой над Арктика винаги е особено тънък. Според изследователите на стратосферата в “Юлих” Йенс-Уве Гроос и Ролф Мюлер обаче той ще се възстанови скоро.

Експерти твърдят, че разрушаването на озона е било още по-силно през зимата 2015-2016 г., и тогава студен период е бил причината.

Климатичните изменения отчасти са виновни за това, те причиняват по-студени температури в стратосферата за разлика от по-високите на земната повърхност, пише в съобщението си изследователският център.