Министърът на здравеопазването в Германия Йенс Шпан обяви, че страната е в началото на епидемия от коронавирус, след като новите случаи станаха толкова много и разнообразни, че повече не може да се проследи кой първоизточникът в Китай. Шпан призова колегите си в правителствата на федералните провинции, както и ръководствата на болници и работодателите, да прегледат дали са подготвени плановете им за реагиране при пандемия, пише Дневник.

“Веригата на предаване на заразата повече не може да бъда проследявана. И това вече е нещо ново”, обясни Шпан на пресконференция. “Голям брой хора са имали контакт с пациентите и това е много по-различно от ситуцатията с 16-те пациенти, при които успяхме да възстановим придвижването и контактите им назад във времето до Китай.”

Той предупреди да не се изпада в ненужна паника, защото “не всяко изкашляне е случай на коронавирус”.

Германия е добре оборудвана с изолационни в инфекциозните отделения на болниците, ако в един момент се наложи да се ползват повече легла.

“Действаме бързо и нагаждаме реакциите си според актуалната ситуация. За съжаление, трябва да кажа, че тя се промени в последните часове.”

Досега официално известнни са над 81 000 случая в света, от които повече от 78 000 са в континентален Китай и почти всичките са в провинция Хубей. Починалите са 2779, отново значителна част от тях – в Китай. Но Световната здравна организация съобщи, че вече новите случаи са повече в чужбина, отколкото в Китай. Във Франция днес почина възрастен мъж, който не е посещавал заразени места в която и да е страна по света.