924 изминати километри от 24 малки актьори и певци от театралната трупа на врачанското училище „Козма Тричков“, 3 представления, изиграни пред близо 600 деца – това е цифровото изражение на приключението национално турне „Въртележка на парите“.

Но най-ценният резултат са усмивките, позитивните емоции, осмислянето и реакциите на малките зрители по повод видяното по време на представлението. Също толкова ценни са и получените покани от различни градове в страната за представяне на пиесата „Въртележка на парите“.

„Много беше хубаво!“, „Пиесата е смешна, и интересна, и се научават много неща“, „Разбрах, защо не трябва да искам толкова много неща от родителите ми“, „И аз искам да уча за парите и да съм актриса!“, „Аз също спестявам, но не за капризи, а необходими неща!“ – са малка част от коментарите на малките зрители.

„Във „Въртележка на парите“  става дума за финансови понятия като кредит и депозит, инвестиции, пенсионно осигуряване, застраховки, за перата в семейния бюджет – звучи сложно дори и за възрастните. Но „магията“ на пиесата е в това, че всичко е представено по много ясен и забавен за децата начин, докосва ги емоционално и затова е разбираемо за тях.“ – коментира Росица Вартоник от фондация „Инициатива за финансова грамотност“. Тя добави, че пиесата е интересна и за родителите, защото им предлага модели за разговор по финансови теми с децата.

По време на националното турне иновативният спектакъл за финансова грамотност „Въртележка на парите“  бе представен в гр. Велико Търново на 5 ноември, на 6 ноември в гр. Русе и на 7 ноември във Варна. В началото на м. декември  „Въртележка на парите“  ще гостува на публиката в гр. Монтана.  Организатори са фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и NN България, а театралната трупа е съставена от ученици от СУ „Козма Тричков“, гр. Враца.

В пиесата се проследява ежедневието на група ученици, като чрез разговорите, случките и песните се въвеждат основни познания за личните финанси. А малката героиня Ани се отказва от настояването си татко й да й купи замък, след като се запознава и говори със семейните разходи.  Специално за постановката са създадени две авторски песни, изпълнени от малките актьори от врачанското училище.

Театърът „Въртележка на парите“ е част от програмите по иновативна финансова грамотност „За парите и други важни неща“ на  фондация „Инициатива за финансова грамотност“, реализирани с подкрепата на NN България.  Пиесата е нестандартен образователен подход, базиран на концепцията за „урок-спектакъл“. Чрез него учениците излизат от ролята на пасивни участници в учебния процес и се превръщат в негови двигатели – в творци, музиканти и артисти. Така, чрез творческия процес учат за парите и важните неща в живота.