Във водата се отразява лицето ти, но във виното съзираш сърцето на другия. – Френска поговорка

Дни преди най-светлите празници екипът на “Зов нюз” потърси съветите на един от най-добрите производители на вино в региона -г-н Младен Цолов. За него всички знаем, че е истински професионалист и ценител.

Той влага душа и сърце в целия процес по създаване на вината на Ponte Dio. А резултатите не закъсняват – Ponte Dio печели престижни отличия от реномирани винени форуми, а бутиковите им серии се превърнаха във фаворити сред винената общност.

Г-н Цолов, защо виното е един от най-подходящите подаръци за Коледа?

Виното е една страхотна напитка, която е много подходяща за подарък на близки и приятели в тези тържествени дни.  Виното има способността да сближава хората и точно затова е прекрасен подарък за семейство и любими хора. Нашите вина създават добро настроение и отлична атмосфера около празничната трапеза.

От Ponte Dio предлагате вина, чийто вкус не може да бъде сбъркан или забравен.. Кои от вашите вина бихте препоръчали на любителите за коледните празници – както за подарък, така и за консумация на коледната трапеза?

Врачанският мискет е традиционен за нашия район и смятам, че е подходящ за консумация по празниците. Ponte Dio създаде прекрасен врачански мискет реколта 2021 г. и 2022 г. и се радва на голям интерес от страна на винолюбителите. Розето също е отличен избор за подарък – нашето розе е  свежа комбинация на 3 гроздови сорта – каберне совиньон, мерло и рубин, а дамите го харесват изключително много.

ponte dio

Всички други наши вина от сериите на Ponte Dio също са отлични. Съвсем скоро очакваме да пуснем на пазара и един отлежал “Рубин”. Сигурни сме, че това вино  ще се превърне във фаворит на нашите почитатели.

Кои храни допълват най-добре вкусовете на вината на Ponte Dio?

Белите вина се комбинират най-добре с бели меса – пилешко, риба (пъстърва, сьомга). Сирената също допълват добре вкусовете на белите ни вина – както традиционното българско саламурено сирене, така и френските , италиански и някои гръцки сирена.

Розето се съчетава добре със сирена, морски деликатеси и леки меса.

Какви са вашите съвети към любителите на вината, които ще се постараят трапезите  им да са пъстри и богати, но и с качествени напитки?

Темперирането на виното е изключително важно. Белите вина  трябва да се консумират охладени – на около 8-10°C.  На същата температура се сервира и розето. По-продължителнo декантиране не е необходимо. Добре е да се държат в шампаниера, за да бъдат охладени за по-дълго време.

И както казва Пабло Неруда „ Харесвам когато сме на маса и разговаряме, да виждам проблясъците от бутилката с хубаво вино.” 

Снимка: forbesbulgaria.com