Спирачките на различните превозни средства са най-важните от контрола и управлението. Тяхната изправност е от ключово значение за вас и останалите в движението. За да спират правилно спирачките, накладките на спирачните дискове за коли трябва да са изправни. За съжаление, те са консуматив, подлежащ на подмяна и ще видим колко дълъг е животът им и какви инструменти са необходими?

Какви инструменти са нужни за смяна на накладки

За щастие, не е трудно да разберете кога е настъпил моментът за подмяна. Единият от начините е чрез предвидения специален индикатор за износване, представляващ парче метал към спирачните предни или задни автомобилни накладки. Когато покритието за спиране се износи, металът опира в спирачния диск и при натискане на педала се чува силно свирене. Другата индикация за необходимост от смяна е оставянето на кръгли следи или канали по спирачните дискове.

При някои от симптомите, със сигурност е настъпило времето за смяна. За целта е важно да разполагате с нужните инструменти. Наборът от необходими принадлежности е минимален и той е съставен от крик за повдигане на автомобила, балонен и гаечен ключ с набор от глави с различен диаметър. Сред арсенала от необходими инструменти са нужни още плоска широка и малка отвертка, както и инструмент за натискане на буталото на спирачния апарат (разширител). Всичко това може да бъде закупено и във вид на цял комплект, което излиза значително по-евтино.

Много е важно, преди пристъпване към смяна, да се уверите, че закупените накладки пасват на съответния автомобил и са съвместими с него.

накладки

На колко километра се сменят накладките?

Точни срокове за смяна и изминат пробег не може да бъде даден, тъй като износването предимно зависи от интензивността на шофирането и стила на каране. При чести пътувания на кратки разстояния и агресивно каране, износването ще стане по-бързо. Експертите от Top Car съветват проверката на състоянието на накладките да става на всеки 30-35 хил. километра пробег. Ако в този период се проявят симптомите на износване, то смяната трябва да стане възможно най-скоро.

Препоръчително е за справка да се проверят и препоръките на производителя на превозното средство в съответната техническа документация. В повечето случаи, посоченият там период е в рамките на година или две активна експлоатация. Времето за използване зависи и от следните фактори:

  • модел и марка автомобил – при спортните и SUV модели процесът на износване е два пъти по-бърз, отколкото при обикновените леки автомобили;
  • при редовно придвижване из града – на светофарите и задръстванията, спирачките се натискат по-често;
  • пътните условия – наличните реагенти, мръсотия, вода и прах активно разрушават фрикционния материал;
  • климат на региона – температурните колебания, студът и горещините имат своя принос в съкращаването на живота на накладките.

Ето защо, не може да се даде точно време за подмяна, но е по-правилно проверката на състоянието да става с наближаване на изминатия пробег, споменат по-горе. Проверката може да започне с измерване дебелината на консумативите – ако фрикционният материал е по-тънък от 1,5-2 мм, то консумативите със сигурност са за смяна. Важно е да се знае, че предните спирачни части по-бързо се износват от задните, поради по-голямото натоварване върху тях.

Има значение и видът на накладките – новите керамични модели са най-съвременните и качествени решения, но са и най-скъпите. Те са устойчиви на износване, а използването на специална паста за тяхното третиране ги прави още по-ефективни.

Експертите препоръчват пазаруването от специализираните и доказани онлайн магазини за авточасти, които могат да предложат и най-изгодните спрямо качеството цени.