Проблемът със съхраняване на личните данни придобива сериозни размери, след като се оказа, че е и новите автомобили могат да разкажат подробности за своя собственик на всеки желаещ.

А производителите буквално колекционират сведения за своите клиенти, съобщава Washington Post, цитирани от Actualno.

Съвременните коли са се превърнали в “смартфони на колела”, тъй като техните мултимедийни системи по нищо не отстъпват на по-опростените компютри. Това се отнася най-вече за САЩ, където повечето автомобили са с постоянен достъп до интернет и това дава възможност за споделяне на персонални данни с производителя.

Как точно става това?

Пред очите на журналисти от изданието съдебен експерт, който разследва катастрофи, успява да проникне в мултимедийната система на Chevrolet Volt и да получи достъп до личните данни на собственика на колата.

ЍТой научава не само къде и кога е бил шофьорът, но и на кого се е обаждал по телефона. Нещо повече, експертът има достъп до лични снимки на собственика на колата, както и сведения за транзакции на покупки, които е направил стопанина на превозното средство. При това всичката тази информация се съдържа в мултимедиен блок, който се е продавал в eBay за 375 долара.

Журналистите просто са купили устройството и са го дали на човек, който да проникне в него. И ако в случая е нужно експертът да има достъп до мултимедийната система, оказва се, че тя може да бъде взломена дори от разстояние. В случая трябват по-добри компютърни умения, но като цяло защитата на системата не е проблем за всеки хакер. Освен това, достъп до персоналните данни на собственика има и производителят на автомобила.

Електронните блокове на превозното средство могат да генерират до 25 гигабайта данни в час. Отчитайки характера на тези сведения, които могат да бъдат строго лични, експертите препоръчват преди продажба или преотстъпване на автомобила цялата достъпна памет да бъде изтривана. Това се отнася и за функцията за следене на местоположението на колата, която е разпространена широко.