Началото бе дадено от видинския Градски духов оркестър, който изпълни химна на Република България. Кметът на Дунавци Димчо Скорчев поздрави своите съграждани и отбеляза, че след изминалата тежка година на ограничения е време за празници, но и за много работа, за да продължи населеното място да се развива. Той благодари на кмета на Общината и на заместник-кмета, че уважиха днешния празник, както и за постоянната им подкрепа за населеното място. 

Д-р Цветан Ценков поздрави Димчо Скорчев за организирането на събитието, което дава възможност на жителите и гостите на Дунавци да се забавляват заедно, но и да се докоснат до богатството на българския фолклор. „Ще се радвам догодина по това време вече да сме започнали строителството на спортната зала в Дунавци. Успяхме да разработим и проект за „воден цикъл“ на града и се надявам да намерим възможност да го осъществим“, каза видинският кмет. Той изрази надежда, че след 11 юли, когато съгражданите ни изберат състава на новото Народно събрание, ще има необходимата държавна подкрепа, за да се случат тези важни за град Дунавци проекти. Д-р Ценков отбеляза, че за съжаление се усеща известно напрежение около строежа на магистралния път. Но беше категоричен, че всички жители на Общината трябва да защитим този проект, с който най-после ще стане факт дългоочакваната бърза пътна връзка до София, като увери, че пръв е готов да даде пример. 

Видинският кмет връчи поздравителен адрес на Димчо Скорчев и пожела на жителите и гостите на Дунавци хубав празник.

След официалното откриване на панаира музикален поздрав поднесоха деца от ДГ „Мир“ и ОУ „Христо Ботев“. За прекрасното настроение на присъстващите допринесоха и артистите от Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“, които представиха концертна програма. След тях на сцената излязоха дамите от певческа група „Росен здравец“ при читалище „Феникс-2020“, град Дунавци. Чудесни емоции създадоха с изпълненията си Детската танцова група към читалището заедно с „Децата на Дунавци“. Подарък за жителите и гостите на града беше и концертът на певицата Ана-Мария.