Популярният писател Дийн Кунц е прогнозирал избухването на епидемията от коронавирус в своя трилър „Очите на тъмнината“ от 1981 г. Тази  информация обиколи света, като намери своите яростни привърженици, скептици и откровени хейтъри, опровергаващи съвпадението.
 

Какво разказва книгата?

„Очите на тъмнината“ разказва историята на китайска военна лаборатория, която създава нов вирус, който потенциално да се използва като биологично оръжие във военно време. Лабораторията се намира по ирония на съдбата в Ухан (където е окото на пандемията), Китай, а създаденият вирус се нарича Ухан-400.

Защо коронавирусът е наречен “перфектното оръжие”?

В романа вирусът е наречен „перфектното оръжие“, защото засяга само хората. Той не може да оцелее извън човешкото тяло повече от минута и не изисква скъп процес на обеззаразяване, след като се разпространи сред населението.

 

Ухан-400 е по-опасен от коронавируса?

В романа Ухан-400 има и други важни предимства пред повечето биологични агенти. От една страна, можете да станете носител на вируса само четири часа след като влезете в контакт с него. Това е невероятно кратък инкубационен период. Веднъж заразен, никой не живее повече от 24 часа, повечето умират на 12-я. По-коварен е от вируса Ебола в Африка – безкрайно по-ужасен. Убийството при допир с Ухан-400 е 100 процента. Никой не трябва да оцелее. Съвпадението между вируса в книгата и действителното огнище на коронавирус е странно.

Паника в света

В момента коронавирусът, който тръгна от Ухан, Китай, предизвиква паника в целия свят. Служители на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) потвърдиха, че американецът, евакуиран от Ухан, който в момента е в Тексас, е диагностициран с вируса, което го прави 15-ият регистриран случай в САЩ.

Какво заявиха от CDC?

Служители на CDC заявиха, че вероятно ще има още случаи през следващите дни и седмици, включително сред други хора, наскоро завърнали се от Ухан.” Въпреки че първите 195 евакуирани са били освободени във вторник, „повече от 600 души, които са се върнали с чартърни полети от Ухан, остават под федерална карантина и се наблюдават отблизо, за да се ограничи разпространението на вируса“, добавят от CDC.

250 американци са евакуирани от Китай с чартърен полет до Тексас и около 70 – до Небраска. До момента над 50 000 души са се разболели в световен мащаб от коронавируса, починали са 1770.

Източници: Списание 8, Fox News