Националната асоциация на зърнопроизводителите няма да приеме незаконни действия на държавата за износа на стоки. Според тях няма адекватно действие относно резерва от зърното. Това заяви Радостина Жекова от добруджанския съюз на зърнопроизводителите в сутрешния блок на БНТ. Тя смята, че в момента, в който корабите били спрени, производителите се запитали по какъв начин и защо са спрени.

„Националната асоциация на зърнопроизводителите беше поканена на среща в Министерски съвет с участие на министъра на земеделието, министъра на финансите и министър-председателя, в която да бъде обяснена интервенцията, която се кани да направи държавата. Но поводът за тази покана беше по-скоро декларацията, която зърнопроизводителите разписаха, че по никакъв начин няма да се толерира и няма да се приемат незаконни действия от страна на държавата спрямо износа на стока“, каза Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите за „Денят започва“.

Тя допълни: „Държанието на правителството, респективно Министерство на земеделието, доведе до изключителен хаос, който от своя страна доведе до паника, както в средите на земеделските производители, така и в населението, а това води до спекула“.

Жекова заяви, че Националната асоциация на зърнопроизводителите твърдо осъжда такива действия.
„Спекулация е закупуването на непазарни цени на всякакъв вид стока, която сме произвели в България. Няма нищо лошо в намерението на държавата да попълни държавния резерв и да направи запас, но трябва да сме наясно, че това е жива стока и тя има особености на съхранение. Милион и половина тона пшеница, които трябва да влязат по някакъв начин в нечий складове е необходимо да бъдат внимателно наблюдавани. Това ще бъде изключително скъп ресурс на държавата“, смята тя.

Снимка: agri.bg