Щом четеш това, значи вече знаеш какво е 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 и с каква скорост се развива мрежата, която за броени месеци се превърна в социален феномен по света. Изглежда всяко младо поколение има щастието да види изгрева на една социална мрежа, която буквално променя живота на милиони хора. За едни беше 𝐅𝐚𝐜𝐞𝐛𝐨𝐨𝐤 и 𝐓𝐰𝐢𝐭𝐭𝐞𝐫, за други 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐚𝐠𝐫𝐚𝐦 и 𝐒𝐧𝐚𝐩𝐜𝐡𝐚𝐭, а за днешните тинейджъри това е 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤.

 Как работи алгоритъмът на 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤?

Създателите на 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 са заимствали доста от добрите практики на другите успешни социални мрежи, но разбира се са добавили и подобрили някои неща.

▪️ 𝐅𝐚𝐜𝐞𝐛𝐨𝐨𝐤 – всичко започва със семейството и приятелите
▪️ 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐚𝐠𝐫𝐚𝐦 – хаштагове и лични интереси
▪️ 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 – популярните клипове в ТОЗИ МОМЕНТ!

Ако си нов потребител в 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤, при първото отварянето на апликацията започваш да виждат видеа, базирани на твоята локация. Ако акаунтът ти е свързан с 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐚𝐠𝐫𝐚𝐦, нещата са малко по-различни. И при двата случая обаче, клиповете които виждаш скоро се променят.

Какво следи алгоритъмът на TikTok?

Алгоритъмът следи как реагираш на всеки клип и се учи. От една страна се опитва да разбере какво ти харесва на теб, а от друга страна дали си заслужава дадено видео да се показва и на други хора. Това е напълно разбираемо, защото целта е потребителите да прекарват повече време в платформата.

Как TikTok разбира от какво се интересуваш?

С други думи, интеракциите с едно видео са изключително важни:
▪️ Гледане до край
▪️ Харесване
▪️ Коментиране
▪️ Споделяне
▪️ Повторно гледане на видеото
▪️ Последванe на профила

За всеки един от тези фактори с пълна сила важи неостаряващата мисъл на Мечо Пух – “Колкото повече, толкова повече”. Но това означава ли, че всяко видео, което получи положителни реакции в началото, ще стане вайръл? Съвсем не!

 Животът на едно видео в 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤?

Стъпка 1

В първите часове след публикуването му, то се показва на малка група хора. След няколкостотин гледания алгоритъмът може да направи първата си оценка. Истината е, че животът на повечето видеа в мрежата е доста кратък и приключва точно тук. Ако обаче достатъчен процент (10% е супер) от хората гледали видеото го харесат, споделят или коментират, то ще премине към следващата стъпка. Трябва да се отбележи, че има осезаемо спиране на гледанията, докато алгоритъмът анализира първоначалните резултати.

Стъпка 2

Ако клипът има положителна първоначална оценка, 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 го показва на по-широк кръг от хора. Тази фаза продължава по-дълго от първата, но пак продължава часове, а не дни, и може да доведе до натрупването на десетки хиляди гледания. Сигурно вече се досещаш, че процентът на интеракциите с видеото отново се изчислява от алгоритъма и ако спадне значително, то клипът няма да продължи към следващата стъпка.

Стъпка 3

Честито, видеото вече е вайръл! За да стигне до тук, то не само трябва да е харесано от потребителите на 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤, но и да бъде проверено съдържанието му, което трябва да отговаря на условията за ползване на апликацията. Харесванията буквално започват да валят и много по-бързо стават от 𝟑𝟎𝟎𝟎 на 𝟏𝟎,𝟎𝟎𝟎, отколкото от 𝟏𝟎𝟎𝟎 до 𝟐𝟎𝟎𝟎 по време на Стъпка 2.

Качеството на картината и звука също са от голямо значение. Твърди се, че най-популярните клипове дори минават и допълнителен контрол, където някой от екипа на 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 го преглежда.

Бонус Стъпка – Бомба със закъснител. За разлика от други мрежи, където съдържанието ‘умира’ след известно време, 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 има навика по съвсем случаен принцип да изважда някое старо видео от архивите и да го пуска обратно през целият процес започвайки от Стъпка 1. Това означава, че за разлика от 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐚𝐠𝐫𝐚𝐦 например, няма нужда да триеш съдържание което не е събрало достатъчно харесвания. Не се знае кога 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 пак може да му вдъхне живот.

 Какво друго оценява 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤?

Освен самото видео, алгоритъмът взима под внимание и самият акаунт, от който то е публикувано. Създателите на приложението предпочитат всеки акаунт да е тематичен, защото това ги улеснява в показването на съдържание на правилните хора. Ако качваш предимно клипове с коли или да кажем котки, но изведнъж качиш видео от концерт на Веселин Маринов, то аудиторията ще е объркана и няма да реагира по очакваният начин.