Всеизвестен факт е, че първородните деца в семейството са естествени лидери, средните деца са бунтари, а изтърсакът е разглезен и капризен. Поне това се носи като информация от мъдростта на поколенията. Но вярно ли е това?

Защо единственото дете никога не иска толкова внимание?

Според Адлер, на единственото дете никога не му се налага да се състезава за вниманието на родителите си и никога не е „изтласкано“ от други братя и сестри. По същия начин най-голямото дете получава по-голямата част от вниманието на родителите и е вероятно да се почувства отговорно към по-малките си братя и сестри.

Защо второто дете непрекъснато се състезава за внимание?

Второто дете непрекъснато се състезава с по-големите и се опитва да ги настигне. Средните деца са хванати в капан между по-големите и по-младите си братя и сестри. В резултат на това средното дете може да стане лесно гневливо и чувствително към критиката.

Най-малкото е най-разглезено.

Най-малкото дете често е най-разглезеното в семейството. Последните зависят от семейството си повече от всички други братя и сестри и може да изискват за тях да се прави всичко. В обратния случай те могат да се почувстват нежелани, нехаресвани или дори игнорирани.

Всяко следващо оказва влияние на поведение.

Всяко следващо дете в семейството оказва влияние върху начина на функциониране на най-малката социална единица. Но Адлер предположил, че и други фактори играят роля, като численост на семейството, здраве, възраст, култура или пол на детето.

Ново проучване?

Според ново шведско проучване, първородните деца имат по-благоприятни черти на характера, включително отвореност към нови преживявания, съвестност, дружелюбност и по-дълбока емоционална стабилност, отколкото техните по-късно родени братя и сестри. В резултат на тези качества е по-вероятно като пораснат да станат висши мениджъри, докато по-късно родените деца, които обичат да поемат рискове, често се оказват на свободна практика.

Първородените деца са лидери?

Първородните наистина носят психологически характеристики, свързани с лидерството, включително отговорност, креативност, послушание и водачество. Освен това е по-вероятно да имат по-високи академични способности и нива на интелигентност от по-малките си братя и сестри. Смята се, че тези качества правят първородните по-успешни. Но „бебето“ на семейството е по-вероятно да поема рискове, да се бунтува, да проявява пристрастяващо поведение и да му липсва независимост, в сравнение с каките и батковците.

Как може да се обясни този факт?

Има две обяснения, които биха могли да оправдаят този първороден ефект. От еволюционна гледна точка родителите предпочитат и инвестират в своето първородно, за да увеличат шансовете си за оцеляване и размножаване. С времето родителят вече не е в състояние да инвестира същото количество ресурси в по-късно родено потомство.
Родителските очаквания са също обяснения за придобитите от първородните деца качества. Изискванията към тях са по-високи, мама и тате са по-строги, защото първородните трябва да действат като модели за подражание.