Северозападна България е най-слабо развитият и с най-малко перспективи за работа и обучение район у нас. Ето защо не е изненадващо, че хората предпочитат да се преместят в по-голям град, където да потърсят препитание. София е най-логичният избор, както от гледна точка на географско положение (на по-малко от 200 км. от Враца), така и по отношение на наличието на множество средни и висши училища и възможности за кариерно развитие. Столицата обаче сякаш събира в себе си множество микросветове, всеки от които със собствени особености. Кварталите на София са много различни един от друг, което ги прави привлекателни за различни типове хора. Въпреки че Враца не отчете кризата, за която се говореше преди две години, миграционните процеси се засилват. Кои райони в София и от кого са предпочитани, коментират експертите от сайта за недвижими имоти Реалистимо.

Семействата с деца търсят апартаменти ново строителство в южните части на София

Сред популярните избори за семейства с деца и такива, които планират в скоро време да се сдобият с потомство са кварталите “Кръстова вада”, “Манастирски ливади”, “Малинова долина”. Те се намират близо до Витоша и се състоят основно от изградени в последните 10-15 години сгради, повечето от които с подземни гаражи и паркоместа за всеки апартамент.

Основните аргументи за тези предпочитания са свързани с лесния достъп, както до планината и близките населени места заради близостта на околовръстния път, така и до центъра на града по някой от основните големи булеварди. Кварталите са спокойни, а около новите сгради има добре поддържани, облагородени зелени площи. Множество търговски обекти се изграждат на практика заедно с кооперациите, така че нуждите на живущите да бъдат максимално добре обезпечени. Цените тук обаче са много високи – рядко може да се намери имот за под 2000 евро за квадратен метър.

Хората, които търсят инвестиционен имот, предпочитат “Младост”

Сам по себе си, кварталът представлява среден по големина град. Населението на “Младост” наброява почти 111 хил. души според данните на НСИ от последното преброяване, а фактът, че кварталът съществува от няколко десетилетия, означава, че в него има имоти, подходящи за всеки вкус. Ново или старо строителство, по-близо до околовръстния път или до централната част на града – всичко това обуславя и широк ценови диапазон. 

Инфраструктурата на квартала е по-добра от тази на новопостроените, тъй като тук има повече училища и детски градини, повече възможности за работа. Един от най-големите бизнес паркове на София се намира в непосредствена близост, а практически всеки микрорайон е добре обезпечен от гледна точка на транспорт. На територията на “Младост” има 5 метростанции, още около 10 автобусни линии свързват квартала с всяка точка на града, така че не е задължително да разполагате с автомобил, за да сте независими. Цените са в изключително широк диапазон, но средните са около 2000-2100 евро за квадратен метър. 

Новите части на “Надежда” и “Овча купел” представляват по-бюджетни решения.

Разширяването на строежа на метрото в последните години прави привлекателни дори квартали, които на пръв поглед не се нареждат сред предпочитаните. “Надежда” бе облагородена преди повече от 10 години, а пускането на метродиаметъра по “Ломско шосе” бе съчетано с бум на ново строителство в квартала. Подобно на “Младост”, и тук има множество училища, детски градини, търговски обекти, услуги – така че може дори да не Ви се наложи да напускате квартала с години. В близост се намира и голям парк – Северният – също реновиран наскоро. Цените пък са осезаемо по-ниски – средно между 1500 и 1650 евро за квадратен метър. 

В “Овча купел” ситуацията е много подобна – метрото увеличава привлекателността на района, което веднага е забелязано от строителите. Близостта до НБУ прави квартала добър избор и за покупка на инвестиционен имот за отдаване под наем, тъй като много студенти биха проявили интерес. Жилищата и старо, и ново строителство, се продават за средно 1550-1650 евро за квадрат като, съвсем разбираемо, цената се увеличава с приближаване към метрото. 

Информация за цените на имотите в София ще намерите в портала за недвижими имоти “Реалистимо”. Ако сте решили да закупите жилище, гледайте това видео относно как да избегнете честите грешки при покупка на жилище.