В контекста на общото икономическо “потапяне” покрай кризата днес, области с традиционна изостаналост ще изпитват особени затруднения. Към момента всичко е на кантар. Ковид пандемията изглежда отшумява, но последиците от войната в Украйна и от политическите сътресения в България тепърва ще шокират пазарите.

Анализатори от сайта за недвижими имоти във Враца Реалистимо анализират последните макроикономически индикатори, както и новините около настоящата инфлационна криза, за да предвидят бъдещето на имотния пазар в града.

Общата ситуация около сделките с недвижими имоти във Враца

Общата картина изглежда е картина на зависимост.

Според експерти дългосрочното развитие на пазара на недвижими имоти ще зависи все повече от демографските тенденции. Ако покрай кризата се засилят миграционните процеси към София и извън България, това рязко ще промени картината за сделките с недвижими имоти в градове като Враца.

Ефектите на „отдръпване“ от пазара на недвижими имоти тепърва ще се изразяват, смятат още експерти. Причината е, че вероятно предстои повишаващите се цени да се съчетаят с увеличения на лихвените проценти по ипотечните кредити – част от които пък са следствие от действията на централните банки срещу избуялата в цените инфлация. Така потенциалните купувачи на имоти в градове като Враца, при които ще има рязко стопяване на спестяванията, ще се отдръпнат от пазара.

През 2018 година град Враца отчете 13% ръст на сделките с имоти. Голяма част от сделките тогава регистрираха сериозен ръст в продажбите на двустайни апартаменти в града. При този тип имоти се регистрира поскъпване с между 11% и 18%. Така врачани се оказаха с нови имоти, взети на кредит преди кризата.

Една част от сделките с имоти във Враца – като навсякъде – са извършени с ипотечни кредити. Те са оценени като „рекордно евтини“ при лихвен процент от 2,47%.

Експерти прогнозират, че при вдигане на лихвените проценти, ще има отдръпване от пазара на имоти във врачанска област с поне 20 процента.

В частния сектор на града 63 на сто от сделките са отчетени в търговските и ремонтни дейности.

Отчитаме и намаляване на населението в цяла България, като около 40% от намалението на населението се дължи на емиграцията от страната, като и прогнозите от НСИ не са обнадеждаващи. Това допълнително влияе дългосрочно и на цените на имотите.

При вдигащи се цени и лихвени проценти сделките в частния сектор вероятно ще се сгромолясат. Тоест тези 63% ще бъдат силно редуцирани, а това ще повлече всичко. При по-сериозен спад на сделките, отдръпването от пазара на недвижими имоти във Враца може и да надхвърли 20 процента.

Исторически високите цени за покупка на апартамент или къща се отразява бързо върху цените на наемите. Така имоти под наем във Враца ще запазят наемните си цени, като дори се очаква увеличение на наемите в града.

В Реалистимо частни лица и професионалисти публикуват обявите си за наем и покупка на жилища и бизнес имоти. Така посетителите могат да филтрират измежду обявите публикувани както във Враца, така и във врачанска област.