Врачанският митрополит Григорий отслужи Света литургия в храма на Гроба Господен – “Възкресение Христово” в Йерусалим.

Това е първата литургия, която български висш духовник отслужва след близо 20 години” – съобщи в събота в предаването “Вяра и общество” по БНТ Екатерина Дамянова от Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Дамата е доцент по Библейска археология и Библейска история в катедра Библеистика. Тя е била водач на група вярващи, организирани от Поклоническо-просветен център “Св. Йоан Рилски” – Софийска митрополия през първата деседневка на февруари.

Митрополит Григорий е бил така необходимият духовник, без какъвто едно такова поклонение няма религиозната пълнота, а е само туристически рейд – поясни тя. За тази цел се разменят и необходимите писма. Владиката се е срещнал с Йерусалимския патриарх Теофил III, с когото са разменени братски пожелания и дарове. Негово Светейшество е благословил българската група и е заявил,че Йерусалимската патриаршия няма голяма земна територия, но има небесна, която е покров за всички православни по света, допълни доц.Дамянова.

В Светите места нашите поклонници, станали хаджии чрез специално издаден сертификат, са се потопили за благословение във водите на р. Йордан, посетили са Стената на плача и други емблематични за християните места. Българският клирик е бил придружаван от врачанския свещеник Владислав Цветанов.

Поклонническият туризъм, който според традицията носи здраве и благодат за цялото семейство на пилигрима, е познат от ранните векове на християнството и никога не е прекъсвал, въпреки конфликти и войни в историята на човечеството.