На 26 януари 2024 година са установени върнати в Република България от чужбина шест пратки с общо тегло около 130 кг. и податели 20-годишен, 24-годишен и 22-годишен, и тримата плевенчани.

Извършен оглед от служители на отдел „Разследване“, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и Базова научно-техническа лаборатория при ОДМВР – Плевен и е установено, че пратките съдържат парфюми, носещи логото на запазени търговски марки. В друга пратка, върната в Плевен от столичен куриерски офис, са намерени още парфюми.

Общият брой на парфюмите, обекти на двата огледа, е 462.

Припомняме, че полицейските действия срещу незаконното разпространение на стоки, носещи защитени търговски марки, са стартирали на 12 януари около 10:30 часа. Те бяха реализирани в офис на куриерска компания в областния град. Иззети са 4 кашона пратки, с общо тегло 80 кг., подготвени и предназначени за получател в чужбина.

При извършване на процеусално-следствените действия е установено, че всички кашони съдържат 204 парфюма от запазени търговски марки. Задържан е изпращачът на установените парфюми – 24-годишен плевенчанин.

При последващо претърсване и изземване в къща в село Гривица, обитавана от 32-годишен, са установени 357 артикула – обувки, колани, дамски чанти, парфюми, шапки, плажни чанти, портмонета, подаръчни комплекти, означени с лого на запазени търговски марки, без съгласието на правопритежателите.

На 18 януари служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, отдел „Досъдебно производство“ и „Базова научно-техническа лаборатория“ при ОДМВР – Плевен са извършили оглед на 12 пратки с общо тегло 235 кг в офис на куриерска компания в областния град.

Всички кашони съдържат 553 парфюма от запазени търговски марки. Те били адресирани за чужбина.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по смисъла на чл. 172 „б“ от НК, водено от разследващ полицай. Работата продължава под ръководството на прокурор при РП – Плевен.

Снимката е илюстративна.