Няма никакво задържане на доставени ваксини, напротив – всяка ваксина, която е получена в страната, вече е поставена. Трябва да оползотворим всички дози ваксини, които идват и това правим.

Заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по БТВ.

„Няма голямо забавяне на практика, онзи ден пристигнаха 12 000 ваксини от “Модерна”, днес се очаква доставка на “АстраЗенека”, “Пфайзер” също ще достави ваксини”, обясни още тя.

По думите й за месец март очакваната доставка на ваксини е около половин милион.

Тя припомни, че проблемите с доставки на ваксини не само у нас, те са в цял свят.

“Това, което ние сме направили е да поръчаме почти равни количества от ваксините, които са одобрени”, каза Деница Сачева.

Общо 4 500 са социалните работници в системата, 1 000 от тях са заявили желание да се ваксинират, а на този етап с поставена ваксина към 200 души.

„Със сигурност кризата ще има влияние върху избора, който ще направят хората по време на вота“, посочи Сачева.

Правителството от управленска гледна точка е направило всичко необходимо – сключени са договори, осигурени са средствата, направена е организация. Това, че ваксините се бавят е проблем извън правителството и извън България въобще“, каза тя.

Сачева отбеляза, че ГЕРБ в никакъв случай няма да използва темпа на ваксинация за политически цели.

„Неща, които са свързани с живота на хората няма да бъдат използвани за предизборни цели”, каза тя.

На въпрос дали би станала премиер, Сачева заяви, че по принцип този пост се заема от лидера на партията.

„Аз не ръководя политическа партия“, заяви тя.

Над 1 млн. са хората, които са получили различна форма на подкрепа от държавата. Пенсионерите, които вече 8 месеца получават 50 лева, са 2 200 000. Те ще останат и през април, като тогава ще се изплатят и по 120 лева за хората, които са под линията на бедност – за хранителни продукти.

Стойността на тази подкрепа по думите на министъра е около 5 милиарда лева.

„Благодарение на това, което правим, кризата се понася много по-леко, на фона на много други европейски държави“, отбеляза тя