„Цялото министерство седят в коридора и чакат да ги арестуват. Ти им казваш „отивайте да работите“, те викат „няма да подписвам“. Ако мислите, че е много приятно, изобщо не е приятно. Елате, разходете се, ще ви оставя насаме да си говорите с тях“, каза Ревизоро пред журналисти в парламента. Освен това той подчерта, че никой вече не искал да започва работа в МОСВ, защото отговорностите били големи, а заплатите – малки.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро се оплака, че в министерството цари хаос и всички служители стоят в коридорите в очакване да бъдат арестувани след вчерашната поредна акция на прокуратурата, при която беше арестуван зам.-министърът Красимир Живков.

Зам.-министърът беше задържан вчера за 24 часа, заедно с още петима души, между които и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. От прокуратурата обявиха, че разследват схема с опасни отпадъци, а Живков е заподозрян, че е съдействал за издаване на нотификации за внос на боклуци от Италия. Той индиректно оказвал натиск на служители в министерството за съгласуване на нотификации на определени фирми, въпреки че не отговарят на изискванията, обясниха от прокуратурата, откъдето днес се очаква да съобщят на кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения.

„Зам.-министърът не е работодател на никой в страната и при мен не е идвал с кандидатури за назначения или уволнения на никого през последните 3 месеца, откакто работим. Назначенията или уволненията не са по негово давление. Имах недоволство към работата на някои регионални директори на структури. Знаете и в Пловдив ги смених на РИОСВ, на Басейнова дирекция“, посочи днес министърът.

Димитров разказа още, че прокурорите са иззели всички компютри от министерството, включително и неговия, а документи продължават да се изпращат с кашони на разследващите.

„Оказали сме съдействие, дали сме компютри, ето – и аз съм на нов компютър, и моят компютър го няма. Не че на него има нещо. Винаги при такива акции се изземват всички масиви, за да може да се сверят, да се видят данните“, каза Димитров.

Той разкри, че вчера е получил обаждане и от заместничка на главния прокурор Иван Гешев, която поискала съдействие по време на акцията. Били изпратени екипи и мобилни лаборатории, които да вземат проби в Плевен, Монтана и Пловдив. Според Димитров имало много разследвания за отпадъци и от прокуратурата постоянно му поставяли задачи за мащабни проверки. Последната била за всички ТЕЦ-ове в страната, която щяла да отнеме два месеца.

Министърът подчерта, че поел поста след ареста на Нено Димов в началото на годината, само за да може правителството да си изкара мандата, иначе веднага би си подал оставката, защото докато бил депутат седем министри му стояли мирно, а сега на него му се налагало да го прави.