Българското правителство трябва да отхвърли предложението за 10-годишно удължаване на разрешението за използване на хербицида Глифозат. За това настояват в отворено писмо до премиера, министъра на земеделието и Центъра за оценка на риска няколко български неправителствени организации.

Повод за тревогата им е, че на 13.октомври в Брюксел ще се обсъжда и гласува предложението за продължаване на допустимия срок за използване на хербицида.

Десетгодишното разрешително ще бъде катастрофално за човешкото здраве и околната среда. Глифозат съдържащите хербициди предизвикват заболявания, вкл. и рак, обяви Международната агенция за онкологични изследвания – припомни д-р Светла Николова от сдружение “Агролинк”.

В неотдавнашно проучване в 6 държави от ЕС 62 % от гражданите на Дания, Франция,Германия, Полша, Румъния и Испания заявиха,че употребата на Глифозат трябва да бъде забранена в Европа.

Настояваме българското правителство да се присъедини към страните, които защитават здравето на хората и околната среда, се казва в отвореното писмо на няколко български организации.