Ще гласуваме против предложения от ИТН кабинет. Решението ни е единодушно.

Това заяви на брифинг председателят на “Изправи се БГ! Ние идвам!” Мая Манолова.

По-рано днес парламентарната група на партията се събра, за да реши дали да подкрепи, или не проектокабинета на Слави Трифонов.

„Поели сме ясен ангажимент към българските граждани, към хората на площадите, да подкрепим правителство на промяната. Такова, което да демонтира едноличния модел, което да се справи с корупцията, което да извърши смели реформи – на първо място в съдебната система. Хората по площадите искаха две оставки, досега са получили само едната. Хората очакват реформи и промени в социалната сфера и здравеопазването. За всичко това са нужни хора – смели, почтени, доказани професионалисти в своите области, с ясна гражданска позиция. Предложените кандидати за министри не са такива хора”, обясни Манолова. Според нея предложенията са скромни и абсолютно неприемливи.

Лидерът на партията обясни, че от ИТН са предложили едностранна декларация, която не е партньорски документ и в която няма ясни ангажименти, няма срокове, няма конкретика. Заради това не се е стигнало и до споразумение.

„Заявихме ясно, че няма да подкрепим кабинет, който да бъде параван на сянката на ГЕРБ и ДПС. Не получихме категорични гаранции, че това няма да е така. Не можем да правим компромис с очакванията на българските граждани”, добави Манолова.

„Решението ни не бива да се смята за акт, който показва неуважение към нашите потенциални партньори. Подхождаме с цялата отговорност и точно поради тази причина не можем да си позволи, след като всеки гражданин, подавайки своя глас, се подписва, и ние представлявайки гласовете на хиляди българи, да не можем да гарантираме програмните си споразумения с подпис на споразумение помежду ни . Това е несериозни и не се прави никъде в цивилизованите страни. На мъжка дума и на юнашко биле, няма как да гарантираме сигурността на поетите ангажименти. Освен това, просто да подкрепим някакъв кабинет, към когото нямаме никакво отношение, виждайки слабостите му, само за да не обидим някой партньор, няма как да стане. Този, който наистина е загрижен за доброто управление на страната в тежък момент и след толкова години диктаторско управление, би трябвало да даде обратния пример”, смята Армян Бабикян.

Той добави, че ще застане срещу всеки, който предлага подобен модел на управление.

Съпредседателят на партията Николай Хаджигенов благодари на NOVA и на „Има такъв народ” за възможността да наблюдава Петър Илиев в интервю.

„Проблемът не касае отделната личност, а механизмът, по който е сглобено това правителство. По наше мнение той е много грешен”, каза той.

„Взимам микрофона, за да кажа на Слави Трифонов, че когато апелираме за споразумение, това е задължително за политически отношение, и подписът под такова споразумение трябва да бъде негов. Защото само той е човекът, който носи отговорност за действията на парламентарната си група. Разбирам неговото желание всичко в политиката да се прави наопаки, но това няма да доведе до светли върхове”, посочи Татяна Дончева.

На въпроса за третия мандат и имат ли надежда той да се реализира, Манолова заяви:

„Нека видим гласуването – коя парламентарна група на коя страна ще застане. Готови сме да разговаряме с ИТН, ДБ и БСП. Ако наистина ги е грижа за най-важните проблеми, които стоят пред българските граждани, можем да продължим с разговорите след сряда”.