18-тото преброяване на населението ще се състои догодина. Сега през март пък ще се проведе нещо като предварително преброяване, сподели в ефира на БНТ Сергей Цветарски, председател на Националния статистически институт.

Предварителното преброяване симулира официалното догодина и ще бъдат анкетирани хората само в няколко населени места в страната. Целта е да се обхване цялата палитра на населението. Пробно преброяване ще има в Студентски град в София, Разград и Велинград, както и в някои села около тях. Повечето въпроси са синхронизирани с Европейския съюз.От националната статистика се надяват, че по-голямата част от хората ще направят преброяването сами – онлайн, но ще има и преброители на място.

Сергей Цветарски призова да се участва в преброяването, защото е интересно, защото хората са важни и от тях зависи как ще се управлява държавата.

За населението са предвидени 30 въпроса. Има отделно въпроси за сграда и за жилище. Има и две извадкови изследвания, в които попадат домакинства на случаен принцип.

Въпросите са задължителни, отговорите са пожелателни. Предвидени са варианти за всеки, който не желае да отговори на даден въпрос.