Стари и позабравени лекарства бяха изведени на предна линия за борба с коронавируса.

У нас още в самото начало на извънредното положение разбрахме за стария хинин, който се оказа животоспасяващ за мнозина заболели. От „Чайкафарма“ съобщиха, че от този месец започват производството на MoriVir с активна съставка хидроксихлорохин.

Започнато е произвеждането както на MoriVir, което е хидроксихлорохин, така и на GraVir, което е хлорохин. И двете лекарства ще бъдат пуснати на пазара.

Такива лекарства ще произвеждат и във Франция, и в Германия. От там са отказали лицензирано производство на техните продукти в България, затова научно-изследователският екип на „Чайкафарма“ работи денонощно и създаде свое собствно досие. Лекарството вече е готово.

Има поръчки за следващите 6 месеца от 3 различни държави- Тайван, Индия и Китай. За последните три седмици цената и на двете субстанции се увеличи с около 60 пъти.

Но въпреки увеличението на цените на субстанциите, цената на лекарството ще бъде съизмерима с цената на едно тестване за коронавирус.

Очаква се засега тя да бъде около 100 лева, колкото е за един PCR тест. До десет дни „Чайкафарма“ ще произведе около 5000 опаковки MoriVir, а след още една седмица – най-малко 20 000 опаковки GraVir. Българският пазар ще бъде абсолютно задоволен и всеки, диагностициран с COVID-19 ще има възможност да се лекува.