Университетът в Шефийлд предприема нова стъпка към развитието на иновативни терапии за редки, животозастрашаващи заболявания.

На територията на университета ще бъде създаден иновационен център за научни изследвания в областта на генната терапия. Той ще бъде един от трите най-модерни хъба в Обединеното Кралство, специализирани в разработките на генни терапии за редица заболявания, за които към момента няма лечение.

Генната терапия е обещаваща възможност за лечение на повече от 7000 редки заболявания, които понастоящем нямат лечение. Целта на този вид терапия е да лекува тези състояния, като създаде друг ген, който да замести или модифицира “дефектния”.

Обединеното кралство разполага с база за генетични изследвания от световна класа, но доскоро академичните специалисти са се натъквали на трудности при получаване на достъп до клиничните материали, съоръжения и опит, необходими за напредък в изследванията на генната терапия в клинични изпитвания.

 

Източник: https://www.sheffield.ac.uk/news/new-gene-therapy-innovation-centre-advance-scientific-discoveries-life-changing-treatments?fbclid=IwAR0t5h5iE2jYKxxCwaq3YFsUH_r-VjcicyHbgHH66CfCEqOAG1_zhHWPAM4