Някои храни, включително соя, млечни продукти и специфични мазнини, могат да понижат нивата на тестостерон в организма.

Въпреки това ,човек може да повиши нивата на тестостерон по естествен начин, като спортува редовно и поддържа здравословно тегло.

Храната, която човек яде, може да повлияе на много аспекти от  здравето му,  не само на обиколката на талията. Храната захранва клетките и може да повлияе на някои от другите компоненти на организма, включително и на хормоните, като тестостерон.

Прекалената консумация на определени храни може да наруши хормоналното равновесие в организма.

Храни, които могат да намалят тестостерона в тялото ни

Соята и алкохолът могат да намалят тестостерона.

Тестостеронът е един от основните полови хормони в организма. Въпреки че мъжете произвеждат повече тестостерон, той е важен хормон и за жените. Тестостеронът насърчава увеличаване на мускулната маса, костната маса и влияе върху репродуктивните функции.

Обикновено тялото върши ефективна работа, регулирайки хормоните и поддържайки нивата на тестостерон в организма.

Някои храни обаче могат да пречат на този процес, водейки до дисбаланс в нивата на хормоните.

Ако смятате,че нивото на тестостерон в тялото Ви може да намалее, трябва да избягвате следните храни:

Соеви продукти

Соевите храни като тофу, едамам и соеви протеинови изолати съдържат фитоестрогени. Тези съединения са физически подобни на естрогена в тялото и функционират по подобен начин.

Проучване в списанието German Medical Science отбелязва, че въпреки че учените са извършили много изследвания на соята, те все още не я разбират напълно.

Изданието отбелязва, че много проучвания не са открили връзка между консумацията на соеви продукти и променените нива на серумен тестостерон или естроген. Друго проучване обаче показва, че чувствителността в гърдите и концентрацията на естроген у пациент от мъжки пол са се върнали в норма, след като мъжът спрял да се храни със соя.

Изследователите предполагат, че фитоестрогените в соята могат да повлияят на тялото, без да променят нивата на хормоните в тялото, което може да причини симптоми на висок естроген.

Независимо от резултатите, повече висококачествени изследвания са нужни – както при мъже, така и при жени, за да се установят точните ефекти на соята в организма.

Млечни продукти

Хората, които искат да повишат нивата си на тестостерон, трябва  да избягват млечните продукти. Някои видове краве мляко съдържат синтетични или естествени хормони, които могат да повлияят на нивата на тестостерон.

Също така, храната за животни може да съдържа соя, която може да повиши нивата на естроген в кравето мляко.

Алкохол

Всеки, който се притеснява за нивата на тестостерона си, може да обмисли и отказ или ограничаване на употребата на алкохол. Това решение може да има сериозно влияние при мъжете.

Твърди се,че някои проучвания са открили доказателства за връзка между  алкохола и увеличение на нивата на тестостерон при мъжете. това обикновено не е така. Проучване, публикувано в Current Review Abuse Review обаче дава неоспорими доказателства, че продължителното пиене или редовното пиене през дълги периоди причинява намаляване на тестостерона при мъжете.

Резултатите от проучването сочат, че консумацията на алкохол причинява повишаване на нивата на тестостерон при жените.

Мента

Проучванията сочат, че ментата може да намали нивата на тестостерон.

Ментата може да е чудесна за успокояващ чай, но ментолът в растението може да намали нивата на тестостерон.

Според изследване в Advanced Pharmaceutical Bulletin, учените са лекували женски плъхове със синдром на поликистозни яйчници (PCOS) с етерично масло от градинска мента, за да тестват ефектите му върху болестта. Изследователите отбелязват, че етеричното масло от мента намалява нивата на тестостерон при тези плъхове.

Проучване, публикуванп в BMC Complementary & Alternative Medicine, също отбелязва, че има доказателства, сочещи, че ментата понижава нивата на тестостерон при жени с PCOS. Въпреки това няма достатъчно сериозни доказателства за ефекта на билката като цяло.

По-голямата част от изследванията по темата се фокусират върху животни или жени. Бъдещите изследвания трябва да тестват ефектите на ментата и при двата пола, за да получат по-добра цялостна картина.

Хляб, сладкиши и десерти

Проучване в списанието Nutrients свързва диета с високо съдържание на хляб, сладкиши и други десерти с ниски общи нива на тестостерон при мъжете от Тайван. Допълнителни фактори включват висока консумация на млечни продукти, хранене навън и неядене на достатъчно „тъмнозелени“ зеленчуци.

Според статията тези мъже също са имали намалена мускулна маса и увеличени телесни мазнини.

Корен от женско биле

Проучване в Integrative Medicine Research отбелязва, че коренът на женско биле може да намали тестостерона при здрави жени по време на менструални цикли. Изследванията върху животни също показват, че добавката на женско биле може да намали нивата на тестостерон.

В идеалния случай, всички бъдещи проучвания биха разгледали ефектите на женското биле и за двата пола, за да разберат по-добре как действа билката като цяло.

Някои мазнини

Видът на мазнините, които човек изяжда, също може да повлияе на нивата на тестостерона. Изследване в Азиатския журнал по андрология разгледа хранителните навици на млади, здрави мъже по отношение на техните хормонални нива и тестикуларна функция.

Резултатите показват, че консумацията на трансмазнини може да понижи нивата на тестостерон в организма. Изследването показва също, че твърде много омега-6 мастни киселини  в организма намаляват размера и функцията на тестисите.

Въпреки това, храненето с продукти, богати на полиненаситени омега-3 мастни киселини може да увеличи размера на тестисите и да подобри функцията. Учените призовават за още проучвания, за да потвърдят своите открития, но съветват всички, които се притесняват от нивата си на тестостерон, да избягват трансмазнините и да ограничават омега-6 мазнините.

 

Други фактори

Човек, който пуши, може да има хормонален дисбаланс.

Други фактори, които могат да повлияят на хормоналния дисбаланс или ниския тестостерон, включват:

  • остаряване
  • заседнал начин на живот
  • хронична употреба на наркотици, тютюн и марихуана
  • затлъстяване
  • диабет

Начини за повишаване на тестостерона по естествен начин

Смята се, че  има начини за повишаване на тестостерона по естествен начин, които включват:

  • по-балансирана диета, фокусирана върху пресни храни
  • избягване на преяждането
  • избягване на затлъстяването
  • редовна физическа активност
  • 7-8 часов сън всяка нощ