Когато кариесът не се лекува навреме, тогава се получава възпаление на пулпата – пулпит.

Ако и пулпитът не се лекува навреме, може да премине извън корена на зъба и да създаде още по-сериозен възпалителен процес.

Кореновата част се намира в костта и задържането й в нея става благодарение на влакна, които образуват периодонталното пространство – мястото между костта и корена на зъба.

Това заболяване се среща често и може да се прояви под различни форми

Остър и хроничен периодонтит.

При острият периодонтит пациентът има сериозни оплаквания. Той усеща болка при дъвчене.

Понякога болката не може да се локализира, появява се и усещането за по-висок зъб.

Ако възпалението се развие бързо, то води до спешно състояние, което ако не бъде лекувано, може да доведе до много по-сериозни проблеми, като подуване на меките тъкани около зъба, проблеми при преглъщане, затруднено отваряне на уста и хранене.

При хроничния периодонтит почти липсват силно изразени болезнени симптоми.

Той обикновено се открива чрез рентгенова снимка, на която се вижда увеличено периодонтално пространство около зъба и засягане на костта.

Може част от нея е стопена.

При периодонтит с хроничен характер може да се получи гранулом.

 

Тук е важно пациентите да знаят, че състоянието е напълно безсимптомно и може да се активира при определени условия като отслабена имунна система.

То може да придобие симптомите на острия, болезнен периодонтит.

При гранулома организмът се опитва да ограничи инфекцията в костта, създавайки капсула около нея. Тя от своя страна не подпомага оздравяването, а го превръща в огнище на болестотворни микроорганизми и инфекция.

Как протича лечението?

Подобно на пулпита, лечението на периодонтит е свързано с лекуването на кореновите канали (eндодонтското лечение). Когато обаче голяма част от твърдите зъбни тъкани, са изгубени, не може да се проведе кореново лечение, единственият изход е изваждането на зъба.

Екипът на Дентална клиника д-р Ботев, ви съветва да не пропускате вашите профилактични прегледи.

При проблеми, като тези, описани в статията, можете да ни посетите, за да обсъдим заедно, кой е най-ефективният начин за решение и лечение на вашия случай!

Във “Фейсбук” можете да ни намерите ТУК

Тел. за контакти:  0896753752