Сънят ви може да бъде нарушен по много начини: от шума на камионите за боклук навън, до непрестанния стрес и тревожност, свързани с работата.

Възможно е също Вие или Вашата половинка да хъркате.

Понякога не осъзнавате колко силно хъркате, докато някой не го каже. Друг път хъркането на спящ партньор – или дори на Вас самите – може да бъде достатъчно силно, за да ви стресне и да се събудите.

Специалистът по медицина на съня  д-р Нанси Фолдвари-Шейфър обяснява кои са най-добрите начини да спрете хъркането.

Как да спрем хъркането

Няколко фактора могат да блокират или възпрепятстват назалния въздушен поток. Някои от тях могат да се лекуват по-лесно от други и тежестта на обструкцията може да диктува вашето лечение.

Около половината от хората със силно хъркане имат обструктивна сънна апнея, състояние, при което дишането ви спира или се нарушава, докато спите. Ако не се лекува, апнеята може да причини сериозни здравословни проблеми.

Ако лекарите не подозират, че обструктивната сънна апнея е причина за хъркането ви, промените в начина на живот може да ви помогнат да спите по-спокойно. Тези промени могат да включват:

Отслабване

Ако живеете със затлъстяване или се смята, че сте с наднормено тегло, хъркането може да бъде причинено от допълнително тегло около врата ви. Това може да доведе до колапс на горните ви дихателни пътища по време на сън. Поради това загубата на тегло може да намали честотата и интензивността на хъркането.

Промяна на позицията ви за сън

Всеки има своя любима или предпочитана поза за сън. Но спането по гръб може да доведе до по-лесно запушване на дихателните пътища. Ако хъркате, опитайте да спите на една страна, за да отворите дихателните си пътища.

Можете също така да закупите възглавница, която поддържа главата и шията ви в по-добра позиция, докато спите. Или ако леглото ви може да се движи, повдигнете горната му част на няколко сантиметра, за да намалите обструкцията на горните дихателни пътища, която се появява, когато спите.

Отказване от тютюнопушенето

Отказването от тютюнопушенето е едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето си. В допълнение към понижаването на кръвното ви налягане и повишаването на енергийните ви нива, това може да помогне за намаляване на хъркането. Защо? Подобрява запушването на носа ви, което има сериозен ефект върху хъркането ви.

Намаляване или премахване на алкохола

Като цяло, избягването на алкохола преди лягане е добра идея за качеството на съня. За хъркането е особено полезно. Алкохолът може да причини отпускане на мускулите на дихателните пътища, докато спите, така че го избягвайте няколко часа преди лягане.

Прием на деконгестанти

Ако хъркането ви е причинено от запушен нос – особено обикновена настинка или инфекция на синусите – приемането на деконгестант може да помогне за ограничаване на хъркането ви. При хронична назална конгестия могат да се използват интраназални стероидни спрейове. Въпреки това, трябва да попитате Вашия лекар, преди да започнете някои от тези лечения.

Поставяне на назални ленти

Назалните ленти са гъвкави ленти, които можете да залепите от външната страна на носа си, за да поддържате носните си проходи отворени. За някои хора това може да облекчи хъркането.

Използване на орален уред

За хора, които хъркат поради сънна апнея, орален уред, произведен от вашия зъболекар, може да помогне за стабилизиране на горните дихателни пътища. Тези мундщуци работят, като увеличават размера на горните ви дихателни пътища по време на сън, придвижвайки челюстта и езика ви напред, което помага за намаляване на хъркането. Ако се използват правилно, тези уреди могат да бъдат толкова ефективни, колкото машините с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) за сънна апнея – и по-безопасни от операцията.

Хирургична интервенция

В тежки случаи може да се наложи операция за облекчаване на причините за вашето хъркане. Хирургията включва премахване на прекомерна мека тъкан, включително сливиците, от гърлото, за да се разширят горните дихателни пътища, което има ефект за намаляване на хъркането. Вие и Вашият лекар трябва да прецените рисковете и ползите преди операцията – и първо да опитате други лечения.

Има ли лек за хъркането?

Хъркането може да се появява и изчезва през целия ви живот. И при правилно лечение хъркането ви може да се елиминира.

„Хъркането може да се подобри или спре с лечение, за да предотвратите колапса на дихателните ви пътища“, казва д-р  Фолдвари-Шейфър. „Това може да включва орални уреди и хирургични процедури на горните дихателни пътища. Но понякога спирането на хъркането е толкова просто, колкото да спите на една страна вместо по гръб, да свалите няколко килограма и да намалите консумацията на алкохол вечер.”

Лечението на хъркането, което е симптом на сънна апнея, може да бъде по-сложно начинание. Ако вашите лекари подозират, че имате сънна апнея, е необходим тест за сън. Това може да бъде тест за сънна апнея у дома, ако има голяма вероятност от обструктивна сънна апнея, или лабораторна полисомнограма (изследване на съня), ако се подозират други състояния.

След диагностициране на сънна апнея можете да подобрите съня си и да намалите симптомите като хъркане, като направите промени в начина на живот. В умерени до тежки случаи, или в случай на значително увреждане  или медицински проблеми като сърдечно или белодробно заболяване, са необходими други терапии.

Лечението с CPAP машина е най-често използваното лечение за сънна апнея. Ще носите маска за лице или нос през нощта, което помага за поддържане на проходимостта  на дихателните ви пътища. В други случаи може да се обмисли операция на горните дихателни пътища, операция за отслабване или имплантируемо устройство, известно като стимулация на хипоглосалния нерв.