Нови надежди в борбата срещу коронавируса

Медицинско проучване, обхващащо 778 пациенти с covid-19 от 60 испански болници стигна до заключението, че лекарството тоцилизумаб (по-известно под името Roactemra), използвано срещу ревматоиден артрит, намалява риска от смърт и необходимостта от механична вентилация, твърдят от El Pais. Пациентите, които са приемали лекарството – давано с известна честота по време на пандемията в болниците – имат три пъти по-малка вероятност да починат от останалите, сочи анализът. Досега само ниски дози дексаметазон се оказаха ефективни срещу патогена.

Започнахме да виждаме, че тоцилизумаб е ефективен срещу възпаление на белите дробове – което причинява смърт при covid-19 – затова сега лекарството трябва да бъде изследвано в рандомизирани проучвания при пациенти с този клиничен профил. А при пациенти, които не могат да бъдат включени в изпитвания, това може да се разглежда като вариант на лечение “, подчертава Хесус Родригес Баньо, ръководител на отделението по инфекциозни болести в болницата „Вирхен де Макарена“ в Севиля и координатор на изследването. Изследването е от обзервационен характер, събира информация, за да я анализира, не е клинично проучване (следвайки по-строги правила и с повече доказателства) – и е показало ефикасността на тоцилизумаб при пациенти, приети с хиперинфламация – между 40% и 60% от хоспитализираните с covid -19, висок процент, подчертават лекарите.

„Това е много важно, защото потвърждава, че хората, избрали  да се лекуват с тоцилизумаб, са на прав път. Казва: продължавайте, продължавайте, продължавайте, намалява смъртността. И това е също много важно, защото клиничните изпитвания ще отнемат време, а covid-19 набира сила“, обобщава Хуан Пабло Оркахада, ръководител на отделението по инфекциозни болести и генерален координатор в болницата  “Дел Мар” в Барселона. „Лекарите, които от самото начало живеят с covid и наблюдават болестта, смятат, че при такова сериозно възпаление на белия дроб , ние трябва да  дадем  на пациента tocilizumab. Това не е решение за всички, това е за конкретен тип пациенти и не е застраховано от странични ефекти “, казва Оркахада.

Производствената лаборатория на лекарството, Roche, проведе клинично проучване – все още непубликувано официално – и заяви, че tocilizumab не предлага ефикасност срещу коронавируса, което разочарова много от специалистите.

„Докладът на Roche намали очакванията по отношение на лекарството, но не даде дефинитивен отговор, тъй като публикува само съобщение за пресата и всъщност не знаем  на какъв тип пациенти  е било дадено лекарството“, обяснява Оркахада. „Искаме да го опровергаем и вярваме, че резултатите не са задоволителни, тъй като не е тестван при пациенти с възпаление“, добавя Родригес Баньо. Въпросът е дали Roche вече ще инвестира средства за провеждане на клинично изпитване – винаги скъпо и траещо най-малко шест месеца – с пациенти с биомаркери на възпалението, което би могло да потвърди испанските изследвания.

Нашето проучване предполага, че тоцилизумаб може да бъде ефективен, но  няма доказателствен характер “, обяснява Хосе Рамон Арибас, ръководител на инфекциозни болести в болницата в Мадрид “Ла Пас”. Неотдавнашно проучване, проведено в Съединените щати със същото лекарство, публикува подобни резултати, показващи ползите му в борбата с коронавируса.

778-те пациенти, заразени с covid-19 и избрани за изследването, трябва да са имали висока температура, която се е поддържала с течение на времето или се е нуждаела от повече кислородна терапия, в допълнение към влошаване на техните лабораторни изследвания, което е показателно за системно възпаление.